Holger K.: Jeg er fuldblods-europæer

Holger og konen siger ikke længere nej til unionen.

Danmarks nye udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), fastslår ved overdragelsen i Udenrigsministeriet, at han markant har ændret holdning til EU og det europæiske samarbejde.

- Verden udvikler sig også, og i dag er jeg selv det, jeg vil kalde fuldblods-europæer, siger Holger K. Nielsen.

Den nye udenrigsminister langer samtidig opsigtvækkende ud efter Venstre for at slå over på en kritisk linje over for EU i et populistisk forsøg på at hente vælgere:

- Jeg synes, der er mange ting, der går i en betænkelig retning. Jeg skal slet ikke nævne Uffe Ellemanns gamle parti i den sammenhæng, siger Holger K. Nielsen.

Dermed er det nu den gamle EU-kritiker fra SF, der skælder Venstre ud for at vender ryggen til Europa.

I sin tid som formand for SF havde Holger K. Nielsen et stort fokus på EU. Hans skepsis over for det daværende EF blev i 1992 cementeret med sloganet: "Holger og konen siger nej til Unionen". Flertallet af vælgerne fulgte ham og stemte nej til Maastricht-traktaten.

Det følgende år var Holger K. Nielsen en af arkitekterne bag det historiske kompromis, hvor Danmark tog fire forbehold i EU, blandt andet omkring den fælles mønt.

Forbeholdene blev vedtaget ved en folkeafstemning i 1993, hvorefter Danmark tilsluttede sig traktaten som følge af Edinburgh-aftalen. Selv har han kaldt forbeholdene for sin største politiske bedrift.

Siden har EU dog ændret sig, og han har i flere år givet udtryk for, at flere af forbeholdene ikke længere giver mening.

I regeringsgrundlaget fra 2011 fastslår S-R-SF-regeringen, at man vil arbejde på at afskaffe forbeholdet om retslige og indre anliggender samt forsvarsforbeholdet.

På linje med resten af regeringen mener Holger K. Nielsen dog ikke, at tiden er inde til det endelige opgør med forbeholdene:

- Det er ikke aktuelt at diskutere de danske undtagelser i øjeblikket, siger Holger K. Nielsen.

Han er dog klar til at tage en diskussion om, hvordan Danmark skal placere os i det europæiske billede i øjeblikket:

- Jeg vil, ligesom Villy, at vi forpligter os i et europæisk engagement, for det er vores helt grundlæggende opfattelse, at EU og det europæiske samarbejde er grundlaget for stabilitet og fred på det her kontinent, siger Holger K. Nielsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip