Holger K: Situationen i Ukraine er uacceptabel

Efter de seneste dages voldelige optrapning i Ukraines hovedstad, Kijev, mener udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), at der skal sendes et klart budskab til regeringen fra EU.

- Jeg håber meget på, at der fra EU's udenrigsministre kan blive sendt et klart signal om, at det, vi ser i Ukraine, er uacceptabelt, siger han på vej ind til et møde med de øvrige EU-landes udenrigsministre i Bruxelles mandag.

Parlamentet i Ukraine vedtog torsdag en lov, der gør det yderst vanskeligt at afvikle større demonstrationer.

Blandt andet er det blevet forbudt at opstille telte og bruge højttalere på offentlige pladser.

Loven fik flere end 100.000 demonstranter til at gå på gaden søndag i protest, hvilket førte til voldelige sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og menneskemængder.

- Man er nødt til at finde civiliserede løsninger på de problemer, der er i Ukraine. Det kan ikke hjælpe, at man vedtager love, som indskrænker demokratiet i Ukraine, siger Holger K. Nielsen.

Budskabet til Ukraine fra udenrigsministrene skal være balanceret mellem på den ene side at kritisere den nye udvikling og på den anden side at gøre det klart, at døren til EU står åben, mener Holger K. Nielsen.

- Vi skal kunne sige til ukrainerne, at der er en åben dør til EU, hvis man selv vil det, siger han.

Danmark har også forskellige muligheder i forhold til at rykke Ukraine tættere på Europa, mener ministeren.

- Også fra Danmarks side kan vi tage initiativer, hvor vi hjælper de forskellige organisationer, der arbejder derovre, hjælper unge mennesker med for eksempel at komme til Europa med stipendier og få lettere adgang til visum.

- Vi skal simpelthen sige til befolkningen, at der er nogle muligheder for jer også i Europa. Og det arbejder vi på at finde nogle løsninger på i Danmark, siger Holger K. Nielsen.

Demonstrationerne i Kijev er kommet i kølvandet på præsident Janukovitjs beslutning om ikke at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU. I stedet valgte Ukraine at indgå aftaler med Rusland.

/ritzau/

 

Dagens Gossip