Holger K.: Vi bør overveje at sende våben til Syrien

Normalt regnes SF og Enhedslisten for de partier i Folketinget, som er mest skeptiske over for at brug militære magtmidler.

Men på torsdagens hastesamråd i Folketingets Forsvarsudvalg om situationen i grænsebyen Kobani bliver udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mødt med ønske om at sende våben til de kurdere, som kæmper mod Islamisk Stat.

Tidligere udenrigsminister og nuværende forsvars- og udenrigsordfører for SF, Holger K. Nielsen, erkender, at situationen i Syrien er meget kompliceret, men han siger:

- Man har med god grund hidtil afvist, at sende våben til oppositionen i Syrien, for hvor ender de våben hende? Jeg har også selv været skeptisk, men jeg mener, at vi bør genoverveje diskussionen om at levere våben til kurderne og den moderate opposition, siger Holger K. Nielsen.

Han peger på, at Danmark og de øvrige vestlige lande har en strategisk interesse i, at kurderne kan forsvare sig, fordi de indtil nu har udgjort den mest stabile opposition mod både Assad-styret i Syrien og Islamisk Stat, der både opererer i Syrien og i det nordlige Irak.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afviser dog forslaget om at sende våben.

- Danmark er næppe den mest oplagte bidragyder til at levere våben. Den anden grund er, at der er en betydelig risiko ved at sende våben. De kan hurtigt falde i de forkerte hænder, siger Martin Lidegaard.

Han henviser til det konkrete eksempel i Kobani, hvor våbnene ville falde i Islamisk Stats hænder, hvis den brutale gruppe formår at indtage byen, der ligger på grænsen til Tyrkiet.

Lidegaard afviser kritikken fra Enhedslisten for ikke at gøre mere for de personer i byen, der risikerer livet under kampene med Islamisk Stat. Ifølge Martin Lidegaard er der dog lykkes en stor del af de civile at flygte:

- Koalitionen gør nu det, at de forsøger at bombe ISIL (et andet navn for Islamisk Stat, red.) uden for Kobani. Det kan måske forhindre, at Kobani falder og hjælpe flest mulige civile ud af byen. Det er de to ting, koalitionen kan gøre nu, og det er det, vi gør, siger Martin Lidegaard.

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen mener dog ikke, at det er nok. Han frygter en "katastrofe" i Kobani:

- Der er ingen tvivl om, at amerikanerne bomber, men de siger selv, at det ikke er nok. Det betyder, at alle de civile, som ikke reddes ud, og dem som kæmper med ISIL, kommer til at dø, siger Nikolaj Villumsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip