Holland indleder bjærgning af flyvrag i Ukraine

Hollandske efterforskere ventes i løbet af få dage at begynde bjærgningen af vraget af Malaysia Airlines nedstyrtede fly i det østlige Ukraine for at bringe det til Holland, siger den hollandske havarikommission torsdag.

- Der er indgået aftaler om en plan, der vil gøre det muligt at bjærge vraget og overdrage til den hollandske havarikommission, der venter, at det vil være muligt at indlede bjærgningsoperationen i løbet af få dage, oplyser den hollandske havarimyndighed i en erklæring.

Holland leder en undersøgelse af nedskydningen 17. juli af Malaysia Airlines rute MH17. Alle 298 ombordværende, heriblandt 193 hollandske statsborgere, døde.

Ukraine og Vesten har hævdet, at Boeing 777-flyet er skudt ned i den krigshærgede region af separatistkrigere, som skal have benyttet en russisk BUK jord-til-luft missil, mens Moskva på det kraftigste benægter anklagerne og vender anklagerne tilbage mod regeringen i Kijev.

Indtil videre er 289 ofre blevet identificeret på baggrund af ligdele, som er indsamlet på stedet, mens der af sikkerhedshensyn ikke er bjærget nogle vragdele.

Havarikommissærerne har planer om at genskabe en sektion af flyet i håb om at skaffe mere klarhed om årsagen til ulykken.

En foreløbig rapport, som blev offentliggjort i september af den hollandske havarikommission, påviste, at MH17 var blevet ramt af adskillige højenergiobjekter, som kan være til støtte for missilteorien.

Rapporten lagde ikke skylden på nogen.

Ruslands præsident Vladimir Putins regering er af Vesten blevet beskyldt for at skabe forudsætningerne for katastrofen ved at støtte oprørerne. Det har Rusland pure afvist.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip