Holland: Kun 200 lig var om bord på tog fra Østukraine

De fem nedkølede togvogne, der tirsdag ankom til den regeringsstyrede ukrainske by Kharkiv, rummede betydeligt færre af ofrene fra det nedskudte malaysiske fly, end de prorussiske separatister havde lovet.

Det siger lederen for de hollandske retsmedicinere, Jain Tuinder, ifølge BBC.

Separatistlederen Aleksandr Borodaj havde lovet, at 280 ofre var sendt med toget, men ifølge retsmedicinerne var der nærmere tale om 200 af de i alt 298 personer, der mistede livet i tragedien.

Jain Tuinder fastslår, at efterforskerne må vende tilbage til ulykkesstedet og gennemføre endnu en eftersøgning.

- Vi tager ikke af sted, før alle lig og ligdele har forladt landet, så vi bliver nødt til at tage derud og forhandle med menneskerne derovre, siger han ifølge BBC med henvisning til de prorussiske separatister, der har bevogtet ulykkesstedet siden nedstyrtningen.

Samtidig fortæller en observatør fra OSCE, at der fortsat er ligdele at se på stedet, hvor flyet styrtede ned torsdag, da det efter alt at dømme blev ramt af et missil.

- Vi har observeret tilstedeværelsen af mindre kropsdele, siger en talsmand for observatørerne, Michael Bociurkiw, efter at have besøgt området i det østlige Ukraine.

Han fortæller, at oprydningsarbejdet og eftersøgningen efter lig og ligdele ser ud til at være ophørt.

- Vi har aldrig rigtig set en intensiv kæmning af området, hvor folk går arm i arm over markerne, forklarer Bociurkiw og påpeger, at der fortsat ikke er nogen synlig sikkerhed på stedet, og at kun ganske få internationale eksperter har besøgt stedet.

Michael Bociurkiw bemærker desuden, at der er blevet flyttet rundt på dele af flyvraget. Der er også blevet savet i cockpittet med en motorsav, fortæller han ifølge NBC News.

I Kharkiv har internationale retsmedicinere indledt arbejdet med at inspicere de mange lig og ligdele.

Det ventes, at en del af ofrene onsdag vil blive fløjet til Holland, hvor de vil blive forsøgt identificeret.

Langt de fleste af ofrene fra flyulykken var hollændere, og Ukraine har bedt Holland stå i spidsen for efterforskningen.

Flyet fra Malaysia Airlines var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, da det efter alt at dømme blev skudt ned.

Vestlige lande mener at kunne bevise, at prorussiske separatister står bag forbrydelsen, mens Rusland omvendt mener, at den ukrainske regering bærer skylden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip