Holland leder undersøgelse af flykatastrofe

Skrevet af admin

22/07/2014

Mest læste i dag

Holland har overtaget ledelsen af den internationale undersøgelse af årsagerne til flykatastrofen i Ukraine, hvor et malaysisk passagerfly øjensynligt blev skudt ned torsdag i sidste uge, oplyser landets premierminister, Mark Rutte, i Haag.

Et tog med omkring 280 af de 298 omkomne fra flystyrtet ankom tidligere tirsdag til byen Kharkiv, der er under Kijev-regeringens kontrol.

Det sagde øjenvidner, kort tid efter at Hollands premierminister meddelte, at toget havde forladt Donetsk-området, hvor separatisterne står stærkt og var nået frem til et "sikkert område".

Dermed har de fleste af ofrene overstået den mest vanskelige etape af den lange rejse hjem til deres sørgende pårørende.

I Kharkiv er toget nu blevet fragtet til et tidligere fabriksområde. Her venter internationale eksperter såsom retsmedicinere, der måske allerede senere tirsdag vil få fløjet ligene til Holland for at identificere dem og prøve at finde ud af, hvordan de kom af dage.

Langt de fleste af ofrene var hollændere, og Ukraine har bedt Holland stå i spidsen for efterforskningen.

Den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, bekræfter i en høring i EU-Parlamentet tirsdag, at Ukraine har ladet "sine hollandske venner" overtage ledelsen af undersøgelsen.

- Vi har taget en række beslutninger, der var svære i henhold til ukrainsk lovgivning, for at finde ligene. For os handler det om, at der kommer klare resultater ud af undersøgelsen, siger han.

/ritzau/dpa