Holland og Østrig vil klage over tysk vejskat

Det er diskriminerende.

Reaktionen er ikke til at tage fejl af hos transportministrene fra Holland og Østrig, efter at deres tyske kollega, Alexander Dobrindt, mandag har fremlagt sine længe bebudede, kontroversielle planer om at indføre en afgift for at køre på alle tyske veje fra årsskiftet 2016.

En afgift på omkring 800 kroner årligt, der vel at mærke kun vil ramme udenlandske bilister, da tyske bilejere vil få pengene refunderet via et fradrag på vægtafgiften.

- Dette gebyr vil få hårde konsekvenser for hollandske bilister, især i grænseområdet, siger den hollandske miljø- og infrastrukturminister Melanie Schultz van Haegen.

Hun er skuffet over, at hendes tyske kollega ikke har lyttet til de hollandske bekymringer. Derfor vil ministeren nu bede EU's transportkommissær, Siim Kallas, tjekke, om planerne er i overensstemmelse med EU-retten.

Også Østrig vil henvende sig til EU-Kommissionen i et forsøg på at få stoppet vejskatten og om nødvendigt "tage alle retslige skridt for at stoppe diskrimineringen af østrigske bilister", lyder det fra transportminister Doris Bures i Wien.

- Ethvert land kan indføre vejskat-systemer. Det afgørende er, at andre lande ikke bliver diskrimineret, siger hun til radiostationen ORF.

Doris Bures vil koordinere sin protest med Tysklands andre nabolande, og Holland er ifølge østrigske medier klar til at tilslutte sig en eventuel østrigsk klage ved EU-Domstolen.

- Vi leder efter flere alliancepartnere, siger den hollandske minister Melanie Schultz van Haegen.

Østrig hører til blandt de omkring 20 lande i Europa, hvor bilister skal betale vejafgift.

Mens det i Frankrig, Polen, Spanien, Irland og Italien kun sker på bestemte strækninger, foregår det blandt andet i Østrig, Schweiz, Rumænien, Slovakiet og Tjekkiet i form af en vignet og uanset de kørte kilometre.

Disse afgifter gælder dog alle bilister uanset nationalitet - og kun på motorveje.

Delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen frygter nu, at Holland og Belgien vil gøre gengæld med lignende vejafgifter, og det samme overvejes i Danmark, hvis EU blåstempler den tyske vejskat, lyder det fra flere partier i Folketinget.

- Det skal jo helst være sådan, at hvis de prøver at tjene penge på os, så skal vi også prøve at tjene penge på dem, siger Socialdemokraternes fungerende ordfører, Ole Hækkerup, til dr.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip