Holland: Vi dropper væbnet aktion ved ulykkessted

Holland, Australien og Malaysia har lørdag opgivet ideen om at sende væbnede styrker til det østlige Ukraine for at sikre ulykkesstedet, hvor et fly fra Malaysia Airlines for 10 dage siden styrtede til jorden.

Det siger den hollandske premierminister, Mark Rutte, der mistede 193 landsmænd i ulykken.

- Vi konkluderede, at der var en reel risiko for, at en international mission øjeblikkeligt ville blive involveret i konflikten i Ukraine, siger premierministeren.

Han mener desuden, at det ville være urealistisk at bevare den militære dominans over for tungt bevæbnede separatister så tæt på grænsen til Rusland.

- At få det militære overtag for en international mission i dette område er, efter vores vurdering, ikke realistisk, siger Rutte.

Retsmedicinske eksperter måtte søndag opgive at nå nedstyrtningsstedet grundet voldsomme kampe i nærheden.

Også ubevæbnede hollandske og australske betjente, der havde planer om at inspicere stedet, besluttede sig for at blive væk.

Det er fortsat ikke lykkedes redningsarbejderne at finde alle lig og ligdele fra de 298 personer, der var om bord på flyet, da det efter alt at dømme blev ramt af et missil.

I tiden efter ulykken har de prorussiske separatister kun modvilligt ladet observatører og eksperter gøre deres arbejde på stedet, der endnu ikke er blevet afspærret.

Det har betydet, at flere af ofrenes ejendele skal være forsvundet fra stedet. Blandt andet har hollandske pårørende fortalt, at ofrenes telefoner bliver besvaret, når de ringer til dem.

Mark Rutte siger, at den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans, og hans australske jobfælle, Julie Bishop, senere søndag vil rejse til Kijev for at få det ukrainske parlament til at godkende, at et større hold ubevæbnede betjente får lov at sikre ulykkesstedet.

- Parlamentet (det hollandske, red.) besluttede i dag at øge vores kapacitet i Ukraine skridt for skridt, siger premierministeren.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip