Holland: Vi er rasende over behandlingen af flyofre

Den hollandske befolkning er rasende over beretninger om, at der slæbes rundt på ofrene for torsdagens flykatastrofe i det østlige Ukraine, hvor 192 hollændere blev dræbt.

Det siger den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans, i forbindelse med et møde med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko.

- Vi er chokerede over nyhederne om, at lig bliver slæbt omkring, at ulykkesstedet ikke bliver behandlet ordentligt. Folk er vrede, de er rasende, siger udenrigsministeren.

Området i det østlige Ukraine, hvor flyet torsdag styrtede ned med 298 personer om bord, er ifølge OSCE tæt overvåget af prorussiske separatister, som delvist har forhindret de internationale observatører og efterforskere i at udføre deres arbejde.

En journalist fra det franske nyhedsbureau AFP beskriver, hvordan stanken på stedet næsten er ubærlig af de mange lig og ligdele, der ligger spredt under den bagende sol.

Journalisten beskriver desuden, hvordan brandmænd i blå uniformer samler de dræbte i sorte ligposer, inden de bærer dem hen til en bus, der ifølge en bevæbnet oprører bringer dem til et lighus i den oprørsledede by Donetsk - omtrent 50 kilometer fra nedstyrtningsstedet.

Ved lighuset i Donetsk forsøger en anden journalist fra AFP at finde ud af, hvor ligene er, men to væbnede separatister giver journalisten besked på at gå, mens en ansat i lighuset nægter at fortælle, om ligene er på stedet.

Således har de pårørende til de mange ofre ingen chance for at vide, hvor ligene af deres kære er, eller hvordan de bliver behandlet.

Samtidig er der meldinger om, at genstande fra de mange lig - i alt 298 - bliver stjålet, og hollandske banker siger lørdag eftermiddag, at de er opmærksomme på, at kreditkort kan være forsvundet fra ofrene.

Amerikanske satellitfotos og opsnappede samtaler fra den ukrainske efterretningstjeneste har siden den formodede nedskydning bestyrket mistanken om, at det malaysiske passagerfly blev skudt ned af prorussiske oprørere - og at Rusland var indblandet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip