Hollande vil på topmøde kalde til kamp mod Boko Haram

Frankrigs præsident, François Hollande, er rejst til Nigeria, og her ventes han på et topmøde lørdag med flere afrikanske stater at kalde til fælles kamp mod den islamistiske terrororganisation Boko Haram.

Hollande og Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, vil underskrive en aftale om yderligere militært samarbejde i forbindelse med det regionale møde, oplyser Buharis rådgiver.

Mødet finder sted, samtidig med at FN's Sikkerhedsråd erklærer sig foruroliget over, at Boko Haram i 2015 etablerede forbindelser til al-Qaeda. Boko Haram har base i det nordøstlige Nigeria.

- Det undergraver freden og stabiliteten i det vestlige og centrale Afrika, skriver Sikkerhedsrådet.

Amerikanske embedsmænd oplyser til BBC, at der er rapporterer om, at militsfolk fra Boko Haram har bevæget sig ind i Libyen og sluttet sig til grupper fra Islamisk Stat.

Præsidenterne for nabolandene Niger, Tchad og Cameroun vil være til stede på topmødet i Nigeria. Det er lande, som ofte er blevet angrebet af Boko Haram fra det nordøstlige Nigeria.

Boko Haram har tidligere demonstreret blodig kynisme i kampen for en fundamentalistisk shariastat. Mindst 14.000 mennesker er siden 2009 dræbt under de sunnimuslimske militsfolks hærgen.

Ifølge FN er skønsmæssigt 2,7 millioner mennesker flygtet fra Boko Haram i Nigeria og nabolandene.

På mødet i Abuja vil også være den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, og den amerikanske viceudenrigsminister Antony Blinken.

Blinken siger, at det er stærkt bekymrende, at Boko Haram nu tilsyneladende har kontakter til al-Qaeda og Islamisk Stat i Libyen.

- Så dette er alle elementer, der antyder, at der nu er flere kontakter og mere samarbejde, og dette er igen noget, som vi meget omhyggeligt følger, for vi ønsker at afskære det, siger han til BBC.

/ritzau/

 

Dagens Gossip