Hollands premierminister på MH17-besøg i Malaysia

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, enedes på et møde onsdag med sin malaysiske kollega at optrappe kravet om svar på, hvorfor flyet MH17 styrtede ned over Ukraine.

- Vi er enige om, at det bør være en prioritet at hente vragdelene fra flyet, så eksperter kan identificere både årsag, og hvem der er ansvarlig, siger den malaysiske premierminister, Najib Razak, efter mødet, der fandt sted i Malaysia.

Efter styrtet har efterforskningen været besværliggjort af kampe i området mellem ukrainsk militær og separatister.

Et hold af hollandske undersøgere forsøgte sig, men måtte tage hjem uden at konkludere, hvem der var ansvarlig. I rapporten skrev undersøgerne, at flyet blev ramt af flere "høj-energi" objekter.

- Vi ved lidt om, hvad der skete, men det skal bakkes op af solide fakta, sagde Najib Razak.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, siger, at de to lande er blevet enige om, at der må være et tæt samarbejde mellem de lande, der er berørt af nedstyrtningen.

Han tog symbolsk turen til Malaysia i MH19 - den gamle MH17, der har fået nyt navn.

Efter sit besøg i Malaysia tager Mark Rutte til Australien for at møde Tony Abbott, den australske premierminister, som har udtalt, at han vil konfrontere Vladimir Putin med nedstyrtningen ved det kommende G20-møde i Brisbane, Australien.

Der hersker forskellige teorier om årsagen til flystyrtet. Ukrainske myndigheder har ifølge nyhedsbureauet AFP anklaget prorussiske separatister for at skyde flyet ned med jord-til-luft missiler. Russiske myndigheder mener, at ukrainske jagerfly har skudt flyet ned ved en fejl.

193 hollændere samt 43 malaysiske og 27 australske borgere mistede livet, da flyet MH17 ramte jorden i Ukraine. I alt døde 298 mennesker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip