Hovedparten af rige kinesere ønsker at forlade landet

Et stigende antal velhavende kinesere vælger at bo og arbejde i et andet land. Næsten totredjedele af kinesere med mere end 10 millioner yuan (cirka 9 millioner kroner, red.) er emigreret eller overvejer at gøre det.

Det viser en undersøgelse fra firmaet Hurun, der har specialiseret sig i at analysere tendenser i Kina ifølge CNNMoney.

Blandt de megarige kinesere er ideen om at forlade landet mindre populær. Kun en tredjedel af de personer, der er gode for mere end 100 millioner yuan, siger, at de ønsker at pakke kufferten.

Og hvor slår de velhavende kinesere sig så ned? Europa er blevet mere populært end tidligere de senere år, men de mere traditionelle destinationer er fortsat attraktive.

USA er favoritten blandt velbeslåede kinesere. I 2012 fik 82.000 personer tildelt permanent tilladelse til at opholde sig i landet. I 2011 var antallet af opholdstilladelser endnu højere.

Kun fra Mexico kommer der flere immigranter til USA. Adgangen til kvalitetsuddannelser er sammen med ren luft og sikre vandforsyninger blandt årsagerne til, at USA er så populært blandt kineserne, skriver CNNMoney.

I Europa er det blandt andet muligheden for at købe sig en opholdstilladelse i Cypern for 300.000 euro, der lokker kinesere. Portugal har en tilsvarende ordning. Her koster det dog 500.000 euro.

Canada har længe været en topdestination for kinesiske migranter. Det har resulteret i store etniske enklaver af kinesere - især i Vancouver og Toronto.

Ved den seneste folketælling var Toronto hjemby for 280.000 kinesere eller godt 11 procent af det samlede indbyggerantal.

Australien tiltrækker også tusindvis af kinesere. Storbyer som Sydney har deres egne "Chinatowns", og flere nyetablerede forstæder bebos hovedsageligt af kinesere.

Udlændinge har mulighed for at købe sig til en permanent opholdstilladelse. Men prisen er pebret: Man skal investere for mindst fem millioner australske dollar eller cirka 25 millioner kroner.

Reglen blev lanceret i november 2012. Siden har 545 personer benyttet sig af muligheden. 91 procent af ansøgerne kom fra Kina.

Endelig er Singapore og Hongkong også blandt de steder, som rige kinesere vælger at slå sig ned.

/ritzau/

 

Dagens Gossip