Hundredtusinder i Barcelona kræver løsrivelse

Der er ret stor uenighed om, hvor mange mennesker, der er på gaden i Barcelona torsdag for at fejre Cataloniens nationaldag og kræve uafhængighed for den spanske provins gennem en folkeafstemning.

Arrangørerne siger, at 1,8 millioner mennesker maser sig gennem gaderne, mens den spanske regerings kontor i Barcelona sætter tallet til cirka en halv million.

Nyhedsbureauet Reuters taler om flere hundrede tusinde.

Lokalregeringen i Catalonien har bebudet en folkeafstemning om løsrivelse i Spaniens rigeste provins i november, men den spanske regering vil ikke høre tale om det.

Mange cataloniere er opmuntret af den folkeafstemning om uafhængighed, som skotterne skal have i næste uge.

Men i modsætning til Catalonien, så har skotterne aftalt folkeafstemningen i fuld forståelse med den britiske regering i London.

De mange folk i Barcelonas gader har klædt sig i rødt og gult - de catalonske nationalfarver, og de former bogstavet V - votar - som på spansk og catalansk betyder "stemme".

Mange bærer t-shirts, som siger "Ara es l'hora" ("nu er tiden kommet").

- Vi forventer ikke noget godt fra den spanske regering. Alt hvad vi får er misforståelse, intolerance, trusler og en totalt anti-demokratisk attitude, mener den arbejdsløse Oscar Sanchez.

Catalonien, som andre regioner i Spanien, har et udstrakt selvstyre. Men mange cataloniere med den nationalistiske regionalregering i spidsen vil have brudt båndene til Madrid helt.

Derfor har Artur Mas, der er leder for regeringen i Catalonien, udskrevet en folkeafstemning den 9. november, men det er langtfra sikkert, at den finder sted.

Spaniens konservative regering kalder afstemningen ulovlig og ugyldig.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip