Hundredvis med mistanke om HPV-bivirkninger venter på hjælp

Skrevet af admin

22/09/2015

Dagens topnyheder

758 fortrinsvis yngre kvinder venter, venter og venter utålmodigt på lægehjælp. De har i månedsvis været plaget af diffuse smerter, følelsesløshed, hovedpine og kronisk træthed.

Det skriver Politiken.

Pigerne frygter selv, at deres invaliderende problemer skyldes den omdiskuterede HPV-vaccine, der skal beskytte mod livmoderhalskræft.

Derfor er de af egen læge blevet henvist til den hospitalsafdeling i regionen, der siden 1. juni i år har været udpeget til at stå for udredningen af disse pigers uklare, diffuse symptomer: de i folkemunde omtalte HPV-centre.

Ud af de 1290 henviste piger og yngre kvinder venter fortsat langt over halvdelen på at komme i gang med et egentligt udredningsforløb.

De venter alt lige fra to uger til ni måneder på at blive indkaldt.

Det viser et statusnotat, som Danske Regioner tirsdag har afleveret på sundhedsminister Sophie Løhdes (V) bord. Og den nye minister er så langt fra tilfreds med konklusionerne i det 11 sider lange notat.

- Alle regionerne er nu i gang med at udrede og behandle pigerne, og det er positivt. Men det ikke tilfredsstillende, at ventetiden flere steder er så lang, som det er tilfældet.

- Det er forhåbentlig et udtryk for en pukkel, der er opstået, før tilbuddet til pigerne blev etableret. Og jeg forventer, at regionerne vil sikre, at ventetiderne bliver markant kortere fremadrettet, siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Politiken og fortsætter:

- Pigerne, der oplever bivirkninger ved HPV-vaccinen, er naturligvis bekymrede og vil gerne vide, hvad de fejler. Derfor er det godt, at regionerne har oprettet særlige indgangsafdelinger, som pigerne kan blive henvist til for at få den hjælp og rådgivning.

Ministeren skal i næste uge mødes med formand for Danske Regioner Bent Hansen (S), hvor de mange hundrede ventende såkaldte HPV-piger er på programmet.

/ritzau/