Hurtig familiesammenføring: Flygtninge søger mod Danmark

Netop nu strømmer asylansøgere til Danmark i et omfang, der ikke er set i 20 år. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil de officielle tal om en uge vise, at der alene i august kom tæt på 2000 flygtninge til Danmark, og heraf udgør syrerne den største gruppe.

Syriske flygtninge og menneskesmuglere, som Jyllands-Posten har opsøgt i det kvarter i Istanbul i Tyrkiet, hvorfra en stor del af menneskesmuglingen til Europa organiseres, beskriver Danmark som et af de mest attraktive lande, fordi sagsbehandlingstiden for familiesammenføringer er kort.

I Danmark er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for familiesammenføring på godt to måneder, mens den eksempelvis er syv måneder i Sverige og ni til 15 måneder i Norge, skriver avisen.

Fahmy Al-Majid, der er integrationskonsulent og hver uge er i kontakt med nyankomne syriske flygtninge, fortæller, at flygtningene vælger Danmark, fordi de hurtigt kan få deres familie til landet, hvis de opnår asyl.

- Jeg hører ofte syrere fortælle, at de har valgt Danmark, fordi de ved, at det går hurtigt med at få familien her til i det øjeblik, de selv har fået asyl, siger Fahmy Al-Majid til Jyllands-Posten.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kalder det "bekymrende", at flygtninge spekulerer i sagsbehandlingstider. Hun vil ikke afvise at iværksætte nye initiativer, hvis stigningen i nye flygtninge fortsætter.

Dansk Folkeparti vil rette henvendelse til justitsminister Karen Hækkerup (S) og bede hende indføre et midlertidigt stop for syriske familiesammenføringer, til der er fundet en permanent løsning, der "kan bremse tilstrømningen".

- Vi vil stoppe den grove udnyttelse, som vi ser af det danske udlændingesystem. Derfor bør regeringen eventuelt via en hasteprocedure i Folketinget indføre et stop eller på anden vis sikre, at tilstrømningen bremses, siger udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF) i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip