Hver femte pakke svinekød indeholder MRSA-bakterier

23/09/2014 21:49

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Mere end hver femte pakke dansk svinekød i supermarkedernes kølediske indeholder den multiresistente svine-MRSA-bakterie.

Det afslører en ny undersøgelse, som TV Syd har fået foretaget hos Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Undersøgelsen viser, at 21 procent af alle pakkerne med for eksempel koteletter, skinketerninger eller flæskestege er inficeret med bakterien.

Ifølge TV Syd havde flere eksperter både forudset og frygtet resultatet.

Henrik Westh, der leder MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital tror, det vil betyde flere sygdomstilfælde:

- Jeg er sikker på, at den meget højere forekomst af svine-MRSA i svinekød nu er en medvirkende årsag til, at vi ser meget mere svine-MRSA i den almindelige befolkning, der ikke har kontakt til svinebesætninger.

Undersøgelsen blev lavet ved, at TV Syd købte 100 pakker svinekødsudskæringer i 16 forskellige supermarkedskæder over 32 byer i Syd- og Sønderjylland. TV Syd købte to emballerede udskæringer fra hvert supermarked og flest prøver fra de største supermarkedskæder.

På den måde afspejlede antallet af indsamlede prøver fra den enkelte kæde kædens markedsandel.

Efterfølgende fik TV Syd prøverne analyseret af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Yvonne Agersø, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, har haft ansvaret for analysearbejdet. Hun er ikke overrasket over, at bakterien nu er så udbredt i svinekød i supermarkederne:

- Vi har jo set en klar stigning i antallet af svin med svine-MRSA, og det afspejler sig naturligt i, at der også er mere svine-MRSA i svinekødet.

Fra 2009 til 2011 undersøgte Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet sammen, hvor stor en del af det danske svinekød i kølediskene, der indeholdt svine-MRSA, skriver TV Syd.

Undersøgelserne viste, at omfanget af svinekød med svine-MRSA-smitte blev fordoblet på de tre år fra små fem procent i 2009 og til 10 procent i 2011.

- Man skal bare tænke sig om og være omhyggelig med køkkenhygiejnen, så der er absolut ingen grund til at holde op med at spise svinekød, siger Henrik Westh til TV Syd.

Fødevareordfører for Enhedslisten, Per Clausen, siger i en skriftlig kommentar, at undersøgelsens afsløringer viser, at myndighedernes - for slet ikke at tale om Landbrug og Fødevarers – information om MRSA har været mangelfuld i en grad, "som minder om bevidst misinformation".

Landbrug og Fødevarer har ikke ønsket at kommentere udtalelsen.

/ritzau/