Hviderussisk favorit får Nobels litteraturpris

Den hviderussiske forfatter og undersøgende journalist Svetlana Aleksjevitj modtager årets Nobelpris i litteratur for sit forfatterskab.

Det oplyser Det Svenske Akademi på et pressemøde i Stockholm.

Hun var på forhånd både kritikernes og bookmakernes favorit, men det er svært at spå om en vinder, da akademiet ikke offentliggør de nominerede.

Den 67-årige forfatter føler sig meget beæret over at modtage prisen ifølge den svenske tv-kanal SVT.

- Det er ganske stort at modtage denne pris, siger hun og tilføjer, at hun kan bruge pengene fra prisen på at udvide sit forfatterskab.

- Jeg har idéer til nye bøger og håber, at dette kan støtte det, siger hun.

Hun tildeles prisen for sine "polyfoniske (flerstemmige, red.) tekster, som er et monument over "lidelse og mod i vores tid", lød begrundelsen, da den blev læst op torsdag eftermiddag.

Med prisen, der er den fjerde af årets priser, som er uddelt, følger otte millioner svenske kroner (omkring 6,5 millioner danske kroner).

1. november udkommer Aleksjevitjs bog "Krigen har ikke et kvindeligt ansigt" på dansk. Det er den første af hendes bøger, der er oversat til dansk, og den handler om russiske kvinders indsats under Nazitysklands invasion under Anden Verdenskrig.

Omkring en million russiske kvinder meldte sig til Den Røde Hær som både sygeplejersker, men mange forlangte også egentlige militære opgaver. Efter krigen blev de modsat mændene modtaget med mistænksomhed, hvilket Aleksjevitj skriver om.

Hendes bøger har været forbudt i Hviderusland efter, at præsident Aleksander Lukasjenko overtog magten i landet.

Det Svenske Akademi har haft 198 nominerede med i overvejelserne, hvoraf 36 var nomineret for første gang.

I løbet af ugen er priser i medicin, fysik og kemi blevet tildelt. Annonceringerne begyndte mandag og fortsætter til 12. oktober, hvor tunge priser som økonomiprisen og fredsprisen vil følge.

Det er den norske industrimand Alfred Nobel, som, med undtagelse af prisen i økonomi, står bag.

Foruden prisen er han mest kendt for at opfinde dynamit og har lagt navn til grundstoffet nobelium.

Priserne uddeles 10. december hvert år i Stockholm - årsdagen for Nobels død.

Fredsprisen uddeles i Oslo.

/ritzau/

 

Dagens Gossip