Hvis Rusland tager Krim: Stormagter truer med sanktioner

Skrevet af admin

12/03/2014

Dagens topnyheder

Rusland skal holde fingrene fra Krim-halvøen i Det Sorte Hav, ellers venter yderligere sanktioner fra gruppen af G7-lande og EU.

Lederne i G7-nationerne "appellerer til Rusland om at stoppe alle forsøg på at ændre Krims status, da det vil være i strid med ukrainsk lov og et brud på international lov."

- Vi beder Rusland om straks at stoppe sin støtte til en folkeafstemning, hedder det i erklæringen, der er udsendt fra Det Hvide Hus og underskrevet af alle G7-lande og EU.

Indbyggerne på halvøen skal søndag til folkeafstemning om løsrivelse fra Ukraine og tilslutning til Rusland.

Lederne af G7 siger, at en sådan folkeafstemning vil være "uden juridisk grundlag."

Flertallet af indbyggere på Krim har russisk baggrund, og Rusland har flere tusinde soldater udstationeret på halvøen, som engang var russisk territorium.

Tidligere onsdag lød det fra EU's kommissionsformand, José Manuel Barroso, at man er klar til at tage yderligere sanktioner i brug, hvis ikke Rusland meget snart går i dialog om Krim.

- Vi har foreslået Rusland direkte forhandlinger, herunder en større kontaktgruppe, med fuld respekt for principperne for ukrainsk enhed, suverænitet og territorial integritet. Desværre har dette indtil videre været forgæves.

- Hvis ikke meningsfulde forhandlinger indledes i løbet af de nærmeste dage og skaber resultater inden for en overskuelig tidsramme, vil yderligere redskaber tages i anvendelse, siger Barroso.

Ifølge Barroso vil kommissionen i næste uge foreslå en hjælpepakke på yderligere en milliard euro.

Det betyder, at den samlede hjælp til den tidligere sovjetrepublik når op på 1,6 milliarder euro.

G7-landene er Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA.

/ritzau/