Hvor er dit CPR-nummer? Ni ud af 15 virksomheder har slettet fil med CPR-læk

Over halvdelen af de virksomheder, som har hentet oplysninger fra Robinson-listen over danskere, der har frabedt sig personlig adresseret reklame, og oveni ved en fejl fået udleveret cpr-numre på 900.000 danskere, har slettet filen.

Det oplyser kontorchef på CPR-kontoret Carsten Grage.

- Vi er oppe på ni ud af 15 virksomheder, der har meldt tilbage. Vi har skrevet til de sidste seks. Nogle af dem er vi også i dialog med, siger han til Ritzau.

Samtidig understreger han, at det er lettere sagt end gjort at opspore de sidste firmaer.

- Det er ikke sådan, at vi bare har et nummer, vi kan ringe til. Vi arbejder ud fra ip-adresser, og det er ikke altid lige til at se, hvem der så at sige gemmer sig bag den, da det nogle gange er internetudbyderens ip-adresse, siger Carsten Grage.

Virksomhederne henter Robinson-listen for at kunne overholde markedsføringsloven og ikke rette henvendelse til de danskere, der har frabedt sig det.

Carsten Grage kan ikke oplyse præcis, hvilke firmaer det drejer sig om. Men det er "blandede brancher" som dagblade og bilselskaber.

Hvis ens cpr-nummer havner i de forkerte hænder, er der risiko for misbrug og identitetstyveri. Flere advarer danskerne mod at gå i panik, for ofte skal der mere til end et cpr-nummer for at begå kriminalitet.

Der er heller ingen planer om, at de 900.000 borgere, som har fået lækket deres cpr-numre, får et nyt personnummer som konsekvens af skandalen.

I grove sager om identitetstyveri kan borgere i særlige tilfælde få et nyt cpr-nummer. Ordningen blev indført 1. april i år, men indtil videre har ingen danskere fået lov til at få nye cifre på sygesikringsbeviset.

- Der er ikke blevet tildelt nye personnumre endnu. Vi har fået nogle ansøgninger, men de har ikke opfyldt lovens betingelser. Det drejer sig om under 30 ansøgninger, siger Carsten Grage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip