I muftiens hænder: Egyptisk domstol dømmer 11 til døden

En egyptisk dommer har søndag afsagt 11 foreløbige dødsdomme i en sag om fodboldvold for tre år siden i middelhavsbyen Port Said, skriver netmediet Aswat Masriya.

Som det er retmæssig praksis ved dødsdomme i Egypten, skal landets stormufti nu tage stilling til, om dommene skal eksekveres. Det bekræfter avisen al-Masry al-Youm.

Dommen falder i en sag om blodige sammenstød 1. februar 2012, da klubberne el-Masry og el-Ahly tørnede sammen i Port Said, og flere end 70 personer mistede livet.

73 personer er tiltalt, heraf ni sikkerhedsfolk.

Dommeren i Port Said udsatte søndag afgørelserne mod de øvrige tiltalte til 30. maj, men beordrede samtidig, at de tiltalte, som nu er på fri fod, skal varetægtsfængsles.

Fodboldfans og bøller stormede ind på banen, og overfaldt spillere og tilhængere under kampen i Port Said.

26. januar 2013 blev 21 personer dømt til døden for deres rolle i katastrofen.

Der er afsagt et utal af dødsdomme og livstidsstraffe, siden militæret væltede Det Muslimske Broderskabs styre ved et kup 3. juli 2013.

Det har fået blandt andre den internationalt anerkendte egyptiske forfatter Alaa al-Aswany til at kritisere det siddende styre med Abdul Fattah al-Sisi i spidsen.

- I opfordrer til national samling, men I fører en politik, som knuser fællesskabet. Ingen national samling uden retfærdighed, siger Aswany i en video ifølge al-Masry al-Youm.

Mange egyptere er under tidligere præsidenter enten blevet intimideret eller sat i fængsel for kritik af styret, og Aswany er kendt for at udfordre grænserne for, hvor langt man kan trække en sådan kritik.

Stribevis af hans kolleger har siddet fængslet i årevis, blandt dem Sonallah Ibrahim.

/ritzau/

 

Dagens Gossip