Ikke kun i mikro-popcorn: Her findes de hormonforstyrrende stoffer

Coop fjernede i sidste uge mikroovnspopcorn fra hylderne i kædens 1.200 butikker, fordi der var problematiske stoffer i popcornenes emballage. Men mikroovnspopcorn er langt fra det eneste produkt, som kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Det skriver Søndagsavisen.

Stofferne er de såkaldt fluorerede stoffer, som er kunstigt fremstillede stoffer, der skyr fedt, smuds og vand, men samtidig er hormonforstyrrende og øger risikoen for at få kræft samt at abortere. Desuden kan de svække immunforsvaret.

- Stofferne er ikke nedbrydelige og ophobes i kroppen, så selvom det er ret små mængder, man dagligt udsættes for, stiger risikoen for, at det bliver sundhedsskadeligt, efterhånden som niveauerne stiger, siger ph.d. Xenia Trier, som er kemiker på DTU Fødevareinstituttet og forsker i skadelige stoffer i emballage.

Læs mere: Coop fjerner mikroovns-popcorn fra hylderne

Fedtskyende fødevareemballage

Jo varmere maden er, mens den er i kontakt med emballagen, og jo længere tid emballagen er i direkte kontakt med især flydende eller fedtede madvarer, des større er risikoen for, at stofferne vandrer over i din mad og dermed kommer ind i din krop.

Pas på: Poser fra mikroovnspopcorn, fastfoodpapir og -pap, pizzabakker, madpapir, muffins- og kagepapirsforme, superimprægnerede poser til kaffe og te og anden fedtskyende emballage.

Gå efter: Svanemærket papir. Undgå at varme mad op i emballagen, og bed pizzamanden lægge et stykke stanniol under pizzaen, eller tag den straks ud af bakken, når du kommer hjem.

Rengøringsmidler

Pas på: Særligt vaskemidler til sten- og trægulve kan indeholde fluorerede stoffer.

Gå efter: Produkter uden flourstoffer. Se efter miljømærkninger som Svanen og Blomsten.

Tøj

Pas på: Særligt sports/outdoortøj som regntøj, skitøj og anden åndbar, vandskyende udendørsbeklædning, telte, sportshandsker, sportssko og almindeligt tøj kan indeholde fluorerede stoffer.

Gå efter: Spørg efter miljømærket tøj. Visse mærker fritidsudstyr og tøjbutikker har udfaset brugen af fluorerede stoffer.

Imprægneringsmidler

Pas på: Tekstil, læder og træmøbler, sko, havemøbler af træ, overflader af sten og træ, eksempelvis til køkkenborde, kan være imprægneret med fluorerede stoffer.

Gå efter: Spørg efter imprægneringsmidler uden flourstoffer. Skær ned på brugen af imprægnering, og sørg altid for at bruge midlerne udendørs, og undgå indånding (brug af maske).

Bilvoks og plejemidler

Pas på: Voks til biler og bilplejeprodukter og kan indeholde fluorerede stoffer.

Gå efter: Vælg voksbehandling som del af en bilvask i stedet for at påføre det manuelt, så du ikke indånder eller kommer i kontakt med de potentielt skadelige stoffer.

Slip-let-belægninger

Pas på: Nogle slip-let belægninger på gryder og pander.

Gå efter: Stofferne kan fjernes fra eksempelvis nye pander ved at koge af tre gange i vand med lidt bagepulver og under udsug. Vælg alternativt gryder og pander uden slip-let belægninger.

Kosmetik og cremer

Pas på: Fluorede stoffer kan findes i kosmetik, visse specialcremer og i vandfaste solcremer nogle steder i udlandet.

Gå efter: Vælg miljømærkede produkter, og vær særlig opmærksom, hvis du køber cremer og kosmetik i udlandet.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip