IMF vil hæve sin prognose for væksten i USA

Udsigterne for fremdriften i den amerikanske økonomi tegner bedre end i adskillige år.

Præsident Barack Obama sagde forleden, at 2014 vil markere et "gennembrud" for økonomien, og nu siger Den Internationale Valutafond (IMF), at den vil løfte sit skøn for væksten i USA, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I et interview med tv-stationen NBC søndag begrunder IMF's chef, Christine Lagarde, de højere forventninger til den amerikanske økonomi med den budgetaftale, som Kongressen netop er blevet enig om samt faldet i arbejdsløsheden.

Hun nævner også Forbundsbankens beslutning i sidste uge om at pumpe færre penge ud i økonomien som forklaring på IMF's stigende optimisme.

I oktober forudså IMF en vækst i USA på 2,6 procent i 2014. Lagarde siger ikke noget om, hvor meget prognosen vil blive justeret.

Fredag reviderede det amerikanske handelsministerium sit skøn for væksten i tredje kvartal op til 4,1 procent fra tidligere 3,6 procent. Den overraskende revision styrkede den amerikanske dollar samt aktiemarkederne på Wall Street.

Den primære forklaring på opjusteringen skyldes, at amerikanerne bruger flere penge. Med en andel på to tredjedele er privatforbruget den bærende væg i USA's økonomi.

Fremgangen i tredje kvartal er den kraftigste i næsten to år i USA og blev også kommenteret på præsident Barack Obamas sidste pressemøde i 2013.

- Vi går ind i næste år med en økonomi, der er stærkere, end den var i begyndelsen af året. Flere amerikanere kommer i arbejde og oplever stoltheden ved at modtage en lønseddel, sagde Obama, inden han med sin familie tog på to ugers juleferie i Hawaii.

Onsdag i sidste uge meddelte centralbanken i Washington, at den skruer ned for hastigheden i seddelpressen. Banken har i lang tid hver måned opkøbt obligationer for 85 milliarder dollar for at understøtte den økonomiske vækst.

Beløbet vil nu gradvist blive nedbragt - i første omgang med 10 milliarder dollar om måneden - og opkøbene afviklet i løbet af 2014. Banken begrunder beslutningen med "forbedrede udsigter for arbejdsmarkedet" og dermed også økonomien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip