Indiens højesteret forbyder homoseksualitet

Indiens højesteret genindførte onsdag et forbud mod homoseksuel sex i verdens største demokrati, efter en fire år lang periode, hvor homoseksualitet er blevet afkriminaliseret.

Perioden har været med til at bringe homoseksualitet ud i det åbne i det socialt konservative samfund.

I 2009 afkriminaliserede en domstol i New Delhi homoseksualitet, men for mange indere er homoseksualitet stærkt tabubelagt, og det er meget få af landets kendte mennesker, der åbent er bøsser eller lesbiske.

Højesteret har nu vendt sig mod den beslutning og siger, at kun parlamentet kan ændre de love i straffeloven, der refererer til homoseksualitet. Overtrædelser af lovgivningen kan medføre 10 års fængsel.

- Dette er en sort dag for os, siger Anjali Gopalan, som leder organisationen Naz, der i New Delhi har været forkæmper for at opretholde domstolsafgørelsen fra 2009.

- Jeg er udmattet nu, og jeg har det som om, at vi er blevet sat 100 år tilbage, siger den amerikanske filmskuespiller Mia Farrow, som på sin twitter-profil taler om et tilbagefald for menneskerettighederne.

Afgørelsen fra den indiske højesteret har chokeret menneskerettighedsaktivister mange steder i verden, og det er kommet bag på mange i Indien, som havde ventet, at domstolen ville bibeholde afgørelsen fra 2009.

Indiens sundhedsminister, Ghulam Nabi Azad, vakte i 2011 harme med udtalelser om, at homoseksualitet er "unaturlig" og "en sygdom, der bringes til landet af udlændinge."

Ved et nationalt møde om hiv og aids sagde ministeren til en forsamling af borgmestre og regionale ledere, at homoseksualitet er "unaturligt og dårligt for Indien."

- Det er en sygdom, der er kommet fra andre lande, sagde han.

Regeringen under premierminister, Manmohan Singh, er blevet opfattet som tilhængere af kendelse fra 2009 og nogle ministre tager afstand fra ophævelsen af den.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip