Indisk politi kritiserer taxikoncept efter voldtægt

Indisk politi har sent søndag anholdt en chauffør, der benytter sig af det kontroversielle amerikanske hyrevognskoncept Uber.

Manden er beskyldt for at have voldtaget en 25-årig passager i en sag, der potentielt kan medføre store problemer for det fremadstormende selskab.

Politiet siger, at chaufføren havde efterladt sin taxi og var flygtet til sin hjemlige provins Uttar Pradesh efter at have forgrebet sig på kvinden fredag aften i en afsidesliggende del af den indiske hovedstad, New Delhi.

- Den anklagede er blevet anholdt med hjælp fra politiet i Uttar Pradesh. Han bliver nu bragt til New Delhi, siger vicepolitikommissær i den nordlige del af New Delhi, Madhur Verma.

En anden betjent, specialkommissær Deepak Mishra, kritiserer Uber for overfaldet og påpeger blandt andet, at et obligatorisk baggrundstjek af chaufføren ikke var foretaget.

- Vores indledende efterforskning har afsløret det private taxifirmas begrænsninger, der ikke havde GPS'er installeret i sine biler, ligesom de ansatte ikke var tjekket af politiet, siger han til nyhedsbureauet AFP.

Hændelsen kommer samtidig med, at det USA-baserede Uber, der lægger stor vægt på sikkerhed og moderne teknologi, forsøger at indtage det indiske marked.

Kvinder i Indien og i New Delhi i særdeleshed er ekstremt fokuserede på sikkerhed efter en lang række gruppevoldtægter, der har skabt global vrede og forfærdelse.

Det hastigt ekspanderende Uber-koncept blev grundlagt i 2009 og tilbyder kørsel via en app til mobiltelefoner.

Private bilejere tilbyder at samle personer op på gaden og køre dem til en i forvejen aftalt destination.

App'en har dog flere steder ført til konflikter med de eksisterende taxiselskaber. Blandt andet har Trafikstyrelsen i Danmark meldt taxi-konceptet til politiet, efter at Uber blev introduceret herhjemme midt i november.

I Singapore må det amerikanske hyrevognssystem ifølge en lov kun benytte taxaer og chauffører med licens, og information om takst og andre tillæg skal være tydelig for kunden.

I byer som Barcelona, Bruxelles og Berlin er tjenesten forbudt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip