Indonesien er klar til at henrette to australiere

Indonesien har givet besked til to australiere, en nigerianer og fire andre dødsdømte om, at de vil blive henrettet inden for få dage og efter alt at dømme på tirsdag.

De syv dødsdømte, der sidder på fængselsøen Nusakambangan i Indonesien, har fået 72 timers varsel fra den indonesiske anklagemyndighed om, at de vil blive henrettet ved skydning, siger en advokat for en dødsdømt nigerianer.

- Min klient har lige modtaget et brev om, at der vil finde en henrettelse sted om 72 timer, siger advokaten, Utomo Karim, og tilføjer, at de seks andre dødsdømte også har fået besked om, at nedtællingen til deres henrettelser er begyndt.

- Der er ikke nævnt en dato for henrettelsen, men familierne har tid til at besøge Nusakambangan indtil tirsdag klokken 14. Det kan betyde, at det vil blive gennemført senere tirsdag, formentlig om aftenen eller efter midnat, tilføjer advokaten.

Forinden havde den australske regering sagt, at de indonesiske myndigheder har meddelt, at henrettelserne af de to australske statsborgere er "umiddelbart forestående".

Andrew Chan og Myuran Sukumaran blev i 2006 dømt til døden for at være ledere af en narkotikasmuglerring, som ville smugle over otte kilo heroin ud af Indonesien. De var året før blevet anholdt på Bali.

Andre medlemmer af deres smuglerring er blevet idømt lange fængselsstraffe.

Begge de to australiere har appelleret et afslag om benådning fra Indonesiens præsident, Joko Widodo.

En talsmand for statsanklageren siger ifølge Reuters, at der ikke vil blive fastsat en dato for henrettelserne, før en indonesisk domstol har taget stilling til appellen. Det kan ske allerede mandag.

Den australske regering har forgæves forsøgt at redde Sukumaran og Chan fra at blive henrettet, og sagen har længe belastet det australsk-indonesiske forhold uden at en løsning er kommet nærmere.

De to australske statsborgere skal ifølge domstolen henrettes på Nusakambangan. Blandt de øvrige dødsdømte er statsborgere fra Brasilien, Filippinerne, Ghana, Nigeria og Indonesien.

Oprindeligt skulle en fransk statsborger også henrettes sammen med de øvrige dødsdømte, men lørdag meddelte en kilde på den franske ambassade i Indonesien til Reuters, at franskmanden, Serge Atlaoui, har fået udsat henrettelsen. Det er ikke klart hvorfor.

Tidligere har den australske udenrigsminister, Julie Bishop, foreslået at udveksle fanger med Indonesien, men det er blevet afvist.

Australien har også tilbudt at afholde alle udgifter ved at ændre dødsdommene til livsvarigt fængsel for de to australiere, men uden resultat.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip