Indonesiens præsident: Dødsstraf er godt for landet

Indonesiens præsident, Joko Widodo, insisterer lørdag på, at dødsstraf er gunstig for landet, efter at syv dømte, udenlandske narkosmuglere trods voldsomme internationale protester blev henrettet ved skydning i sidste måned, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Dødsstraffen er fortsat en positiv lov, siger han i et interview med journalister og tilføjer, at flere end 50 personer dør i landet dagligt som følge af narkomisbrug, og et år døde 18.000.

Foruden en indoneser lod styret i Jakarta to australiere, en brasilianer og fire nigerianere henrette på en fængselsø, selvom verden bad for deres liv og deres familier på hjerteskærende vis bad om nåde.

Australien kaldte dets ambassadør hjem fra Jakarta på grund af det, som australierne betegnede som grusomme og unødvendige henrettelser, mens FN gav udtryk for dyb beklagelse.

I 2008 indførte Indonesien et midlertidigt stop for brug af dødsstraf, men genoptog henrettelser i 2013, hvor fem mennesker blev henrettet. Der blev ikke foretaget henrettelser i Indonesien sidste år.

Det er de første henrettelser, der bliver udført under præsident Joko Widodos styre. Han overtog præsidentposten i oktober.

Beslutningen om at gennemføre henrettelserne mødte hård kritik fra Amnesty International.

- Den nye regering er tiltrådt med løfter om at prioritere menneskerettigheder, men henrettelserne af seks mennesker er i modstrid med disse løfter, sagde Rupert Abbott fra Amnesty.

Indonesien har strenge narkolove, og præsident Widodo har varslet en hård kurs over for narkodømte. Han afviser, at de vil blive benådet.

Hans udtalelser er dårligt nyt for andre dødsdømte udlændinge i indonesiske fængsler, heriblandt to australiere, som var blandt den såkaldte "Bali Nine" gruppe, der blev taget i at forsøge at smugle heroin ud af Indonesien i 2005.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip