Inflationen er stabil med en stigning på 0,5 procent

Inflationen steg med 0,5 procent i oktober i forhold til samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik. I september var stigningen ligeledes på 0,5 procent.

- Niveauet ligger dermed stadig ganske lavt, siger Sofie Heerup Friis, der er økonom i BRFkredit.

Det er højere priser på blandt andet kød og grøntsager, mens blandt andet prisen på tøj har trukket stigningen ned. Derfor ender de to måneders inflation på det samme.

- Generelt er inflationen en temperaturmåling på, hvordan det går i økonomien, og en inflation på 0,5 procent sender ikke ligefrem temperaturen i vejret, siger Sofie Heerup Friis.

- Til gengæld kan danskerne glæde sig over, at den lave inflation gør, at vi oplever positiv realløn. Den lave inflation gør således, at man ganske enkelt får mere ud af sine lønkroner, og at der alt andet lige bliver plads til større armbevægelser hos familien Danmark, siger økonomen.

Hos Danske Bank påpeger Las Olsen, der er privatøkonom, at han regner med endnu lavere tal i de kommende måneder. Han ser det stadig som en helt klar mulighed, at inflationen landet på nul eller endda med direkte faldende priser i januar, så vi får deflation.

- Deflation, altså når priserne falder i stedet for at stige, kan i princippet være skadeligt. Folks gæld vil vokse i forhold til deres værdier og deres indkomst, når gælden er fastlagt i kroner og øre, mens alt andet falder, siger Las Olsen i en kommentar.

I Handelsbanken havde Jes Asmussen, cheføkonom, regnet med et fald i den samlede inflation. Men han konstaterer, at Danmark alligevel ser ud til at være fanget i en langvarig periode med lav inflation. Han ser også risikoen for deflation i de kommende måneder.

- Der er dog endnu ikke tegn på, at den meget lave inflation er begyndt at påvirke forbrugernes inflationsforventninger i negativ retning. Indtil videre er den lave inflation således primært positiv, da den understøtter købekraften i husholdningerne, siger han.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip