Institut bag dårlige dopingtest: To medarbejdere fejlede

Teknologisk Institut er blevet droppet som samarbejdspartner af Anti Doping Danmark, efter at instituttet har leveret fejlagtige dopinganalyser, der har kostet 22 potentielt uskyldige motionister udelukkelser fra landets fitnesscentre.

- Vi er utroligt kede af denne sag både i forhold til vores kunde, men ikke mindst i forhold til de personer, som uberettiget er blevet mistænkt.

- Det har vist sig, at der er begået flere på hinanden følgende fejl, som har givet forkerte analyseresultater, siger sekretariatschef Andras Splidt fra Teknologisk Institut.

Instituttets undersøgelse af forløbet har vist, at der er begået personlige fejl af to medarbejdere, som ikke har fulgt det med kunden aftalte testforløb.

Derudover har medarbejderne ikke fulgt de gældende kvalitetsprocedurer, og som følge deraf er fejlene ikke fundet i tide.

- Det er en meget beklagelig kombination af fejl. Vi lever af at sælge troværdighed, og netop derfor er denne sag, ud over ubegrundede mistanker over for medlemmer af fitnesscentre og vores kunde, også et hårdt slag på vores egen selvforståelse, siger Andras Splidt.

I november 2013 blev Teknologisk Institut af Anti Doping Danmark gjort opmærksom på, at der var risiko for fejl i analyseresultaterne, fordi der var kommet flere klager end normalt på fem A-prøver, som Teknologisk Institut havde konkluderet var positive.

Det medførte, at B-prøverne (prøver gemt til kontrol af resultaterne) af Anti Doping Danmark blev sendt til et andet laboratorium, hvor man ikke fandt det stof, som Teknologisk Institut havde fundet.

Derefter blev sanktionerne over for disse medlemmer frafaldet af Anti Doping Danmark.

Herefter undersøgte Teknologisk Institut årsagen til forskellen i resultaterne, og Instituttet konkluderede, at der var risiko for fejl i alle udførte analyser.

På den baggrund valgte Anti Doping Danmark at ophæve alle de 22 sanktioner, der var truffet over for medlemmer af fitnesscentre på baggrund af de rapporterede resultater.

/ritzau/

 

Dagens Gossip