Interview: Otte skarpe til den nye udviklingsminister

Skrevet af admin

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

Danmarks nye udviklingsminister Rasmus Helveg Petersens (R) første opgave bliver at overtage ansvaret for den redegørelse, der skal undersøge, om der er sket fejl i embedsmandsværket, som har bidraget til, at Christian Friis Bach (R) trådte tilbage.

Spørgsmål: Hvordan vil du betegne jobbet som udviklingsminister?

- Jeg er overvældet, det er et fantastisk job og et drømmejob. Som jeg har fået meget pludseligt og på en meget mærkelig baggrund, men ikke desto mindre et drømmejob.

Spørgsmål: Hvad vil du starte med at tage fat på?

- Jeg har stor respekt for Christian Friis Bach og det arbejde, han har lavet. Vi skal ikke skifte politik, bare minister.

- Jeg skal sætte mig i stolen, tale med de dygtige medarbejdere, læse en masse og sætte mig ind i de udfordringer, vi står med nu her. Det første, jeg vil kaste mig over, er simpelthen jobbet.

Spørgsmål: Har du tillid til embedsmandsværket?

- Jeg har fuld tillid til embedsmandsværket. Det her er en enestående situation, som vi ikke har set andre eksempler på så lang tid tilbage, jeg kan huske. Der er sket et svigt, og en undersøgelse skal finde ud af, hvad det går ud på.

Spørgsmål: Hvad skal det have af konsekvenser?

- Det kommer an på, hvad redegørelsen viser og karakteren af fejlen. Hvor er den sket, er det en systemfejl eller en personfejl, det ved vi ikke. Til den tid kan vi udmåle sanktioner, hvis det er det, der skal til.

Spørgsmål: Hvornår er redegørelsen færdig?

- Mit ønske er, at den bliver færdig hurtigt. Har vi den færdig før jul, bliver jeg glad for det.

Spørgsmål: Skal Danmark fortsat være medlem af Global Green Growth Institute, GGGI?

- Ja, det synes jeg. Vi har undersøgelser ude, der er ved at gennemgå GGGI's kapaciteter og økonomi. Dem skal vi være færdig med og så tage stilling til. Men jeg er enig i GGGI's formål, og de har gjort meget nyttigt arbejde rundt omkring.

Spørgsmål: Du siger, at det er nogle store sko at fylde ud. Kan du gøre det bedre end Christian Friis Bach?

- Det vil jeg ønske, jeg kan, men det er ikke sikkert, nu må jeg prøve.

Spørgsmål: Hvad mener du om, at der igen er en Helveg på Asiatisk Plads?

- Det har jeg ikke noget særlig romantisk forhold til. Jeg synes, det er en post, jeg har fortjent, det er ikke en, jeg har arvet. Jeg interesserer mig glødende for det arbejde og ansvar, jeg har fået.

- Men det er ikke noget, jeg har interesseret mig for, fordi jeg synes, jeg skulle, eller fordi der et dynasti, siger den nyudnævnte minister, der er søn af tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R).

/ritzau/