Investeringschef: OW Bunker skjulte millionkreditter

Flere af dem, der var involveret i OW Bunkers børsnotering i 2014, burde have gennemskuet, at dele af selskabet blev præsenteret forkert i det materiale, der fik 20.000 aktionærer til at investere i det.

Det mener investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje Johnny Madsen.

Han har nærlæst en lang række af de dokumenter, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af i forbindelse med dækningen af konkursen i selskabet.

Ifølge Johnny Madsen kunne OW Bunkers daglige ledelse og ejeren, kapitalfonden Altor, og flere andre allerede i regnskaberne for 2013 i Singapore-datterselskabet Dynamic Oil Trading (DOT) have gennemskuet, at selskabet levede et risikabelt liv.

Regnskabet viser, at størstedelen af overskuddet på 11 millioner dollar kom fra renteindtægter. Renteindtægterne på 6,9 millioner dollar svarede således til 64 procent af DOT's samlede overskud det år.

- Det er jo en helt anden forretningsmodel end den, som man beskriver i prospektet, hvor OW Bunker beskrives som et selskab, der transporterer olie, siger Johnny Madsen til DR Nyheder.

I andre dokumenter, som DR Nyheder er i besiddelse af, fremgår det desuden, at indtægterne i DOT næsten udelukkende kom fra samhandelspartneren, der hed Tankoil. Ved årsregnskabets afslutning skyldte DOT 106 millioner dollar.

- For mig at se er det en stor bombe i sagen. DOT fungerede reelt som bank for Tankoil, siger Johnny Madsen til DR Nyheder.

I et andet dokument, som DR Nyheder er i besiddelse af, fremgår det, at Tankoil havde helt andre kreditvilkår end det, der ifølge børsprospektet burde være standard.

Her fremgår det, at den type mellemhandler normalt havde mellem tre og fem dages kredit.

I aftalen med DOT og Tankoil fremgår det imidlertid, at Tankoil har 30 dages kredit.

Det var netop Singapore-datterselskabet Dynamic Oil Trading, der påførte OW Bunker et ekstraordinært tab på 750 millioner kroner, og gjorde, at selskabet gik konkurs i november sidste år - kun syv måneder efter børsnoteringen.

Da det kom frem, reagerede OW Bunkers ledelse med stor overraskelse og beskyldte datterselskabets direktør for bedrageri.

OW Bunkers tidligere topchef Jim Pedersen siger gennem sin advokat, John Korsø Jensen, til DR Nyheder, at han er "helt uenig i den kritik, som Johnny Madsen rejser".

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip