Irak håber på amerikansk luftstøtte mod Isil

- Irak har anmodet USA om luftstøtte i kampen mod sunnimuslimske oprørere, siger amerikanske og irakiske talsmænd.

Den irakiske udenrigsminister, Hoshyar Zebari, siger, at Bagdad har anmodet om luftangreb "for at knække moralen" hos Den Islamiske Stat i Irak og Levanten, Isil, der har vundet kontrol over byer og områder i det nordlige Irak ved lynoffensiver i de seneste 10 dage.

Iraks allierede, det shiamuslimske Iran, har indtil nu ikke interveneret, men udenrigsministeren siger, at "alt er muligt."

I Washington erkendte general Martin Dempsey, der er stabschef for de væbnede styrker, over for Kongressen, at Irak har søgt om amerikansk luftstøtte, men han oplyste ikke videre detaljer.

Til et spørgsmål om, hvorvidt USA bør komme anmodningen i møde svarede Dempsey indirekte, at "det er i vor nationale interesse at bekæmpe Isil alle steder, hvor vi møder dem."

Den irakiske udenrigsminister siger, at amerikanske luftangreb er nødvendige for at få vendt udviklingen, hvor oprørerne vinder terræn.

Det Hvide Hus har ikke udelukket luftangreb, og talsmænd for præsident Barack Obamas administration siger, at præsidenten endnu ikke har truffet nogen beslutning.

- Det eneste præsidenten har udelukket er indsættelse af soldater, siger en talsmand for Obama.

Islamistiske oprørere fra Isil angreb onsdag Iraks største olieraffinaderi, der ligger i byen Baiji i det nordlige Irak omkring 225 kilometer nord for hovedstaden Bagdad. Oprørerne har kontrol over tre fjerdele af anlægget, siger embedsmænd.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, har fremsat en klar udmelding om, at iranerne er parate til at intervenere ved at beskytte shiamuslimske helligdomme og templer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip