Irak-kommissionen skal afhøre tidligere ministre

Skrevet af admin

03/06/2015

Dagens topnyheder

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) skal afhøres om grundlaget for Irak-krigen.

Det har Irak- og Afghanistankommissionen netop offentliggjort ifølge Information.

Desuden er en række topembedsmænd blevet indkaldt, blandt andre tidligere direktør i Udenrigsministeriet Friis Arne Petersen.

Derudover skal Peter Taksøe-Jensen, der var souschef i Udenrigsministeriets Folkeretskontor, samt tidligere departementschef i Statsministeriet, Nils Bernstein, afgive forklaring.

Afhøringerne begynder efter planen i november i år.

- Det vil i første omgang handle om Udenrigsministeriets vurdering af det juridiske grundlag for Irak-krigen, siger Michael Kistrup, der er formand for kommissionen, til Information.

Netop det juridiske grundlag for Irak-krigen er stærkt omdiskuteret.

Information skriver, at debatten genopstod sidste år, da en række anonyme embedsmænd i bogen Mørkelygten af journalist Jesper Tynell fortalte, at de mente, at det juridiske grundlag, der blev præsenteret for Folketinget og offentligheden, var politisk bestillingsarbejde.

I bogen udtaler en anonym embedsmand:

- Der blev sagt: "Kom nu ikke og sig, at det ikke kan lade sig gøre." Så markant var ønsket. (…) Det fremgik ganske klart, at det var ønsket fra højeste sted i regeringen.

- Vi skulle ikke komme og sige, at det ikke kunne lade sig gøre. Og det er klart, at med det i baghovedet så var der ingen tvivl om, hvad facit skulle være.

Daværende udenrigsminister Per Stig Møller afviste i forbindelse med bogens udgivelse embedsmændenes påstande.

Kommissionen skal i sidste ende aflevere en beretning, som offentliggøres, men den siddende justitsminister kan vælge ikke at gøre det, hvis særlige grunde taler imod offentliggørelse, skriver Information.

/ritzau/