Irak: Kurdiske styrker fortsætter stærk fremmarch mod IS

Kurdiske peshmerga-soldater rykker fortsat frem mod jihadister fra Islamisk Stat (IS) i området omkring Mount Sinjar i Irak. Operationen betegnes som den hidtil største offensiv mod den militante gruppe.

Sent torsdag meddelte Masrour Barzani, der står i spidsen for det regionale kurdiske sikkerhedsråd, at Islamisk Stats flere uger lange belejring af Sinjar-bjerget var blevet brudt.

Tusindvis af krigere og civile fra minoritetsgruppen yazidierne har under belejringen været fanget på bjerget.

- Peshmerga har befriet cirka 70 procent af området omkring Mount Sinjar, men den sydlige del af Sinjar-regionen er stadig under IS-kontrol, sagde Faisal Saleh, der er yazidi, i et telefoninterview torsdag med AFP.

Islamisk Stat belejrede første gang bjerget i det nordlige Irak i august, hvor den militante islamistiske gruppe skal have begået en massakre på over 500 yazidier og drevet tusinder på flugt.

Yazidi-ledere og menneskeretsforkæmpere advarede i august om, at det lille samfund stod over for et folkedrab, og denne trussel var en af hovedårsagerne til, at USA begyndte at bombe IS.

Danmark deltager også i den amerikansk-ledede koalition, der udfører luftangreb mod Islamisk Stat i Irak.

Kurdiske embedsfolk siger, at den seneste offensiv har tvunget mange jihadister til at søge tilflugt over grænsen til Syrien eller til Mosul, der er Iraks næststørste by. Her har de militante bygget volde og grøfter omkring byen.

Kampene omkring Mount Sinjar sker samtidig med, at en stribe ledere af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) er blevet dræbt i Irak i de seneste uger. Det bekræftede USA's forsvarsministerium, Pentagon, sent torsdag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip