Irakiske kurdere generobrer vigtig dæmning

Irakiske kurdiske styrker, støttet af amerikanske luftangreb, har søndag generobret landets største dæmning fra terrorgruppen Islamisk Stats militante jihadister, som indtog den tidligere på måneden, siger kurdiske myndigheder.

- Mosul-dæmningen er fuldstændig befriet, siger Ali Awni, en embedsmand fra Iraks største kurdiske parti, til AFP og tilføjer, at der nu er fortsatte kampe i det nærliggende Tal Kayf-område.

En officer fra de kurdiske peshmerga-styrker og to politiske embedsmænd siger, at de kurdiske styrker har generobret Mosul-dæmningen, som forsyner den nordlige irakiske provins Nineveh med elektricitet og vandingsvand til de omkringliggende landbrugsområder.

De amerikanske luftangreb var rettet mod militære mål ved byen Erbil og Mosul-dæmningen i det nordlige Irak, hedder det i en officiel erklæring fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

I alt er der blevet gennemført ni amerikanske luftangreb, og de har tilintetgjort eller beskadiget fire pansrede mandskabsvogne, syv væbnede køretøjer, to terrængående køretøjer og endnu et pansret køretøj.

- Alle fly og droner har forladt angrebsområdet sikkert, hedder det i en erklæring fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

Oprørsgruppen Islamisk Stat (IS) indtog den vigtige dæmning ved Mosul tidligere på måneden efter intense kampe. Dæmningen på floden Tigris ligger omkring 50 kilometer nord for Mosul, som ekstremisterne har kontrolleret siden juni, hvor de bevægede sig fra Syrien og ind i Irak.

Hvis IS havde åbnet dæmningens porte, ville det have afstedkommet en enorm flodbølge og medført store oversvømmelser.

Ifølge amerikanerne var luftangrebenes formål at støtte de humanitære tiltag i Irak og beskytte amerikanske styrker og anlæg i området.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip