Irakiske sikkerhedsstyrker finder 53 henrettede mænd

Irakiske sikkerhedsstyrker har onsdag fundet ligene af 53 mænd, der er blevet skudt i hovedet eller i brystet. Ligene blev fundet i byen Hilla, der ligger omkring 100 kilometer syd for hovedstaden Bagdad.

De 53 mænd blev fundet bundet og henrettet, oplyser politi- og hospitalskilder.

Ligene blev fundet i udkanten af Hilla, der er hovedbyen i provinsen Babil.

Ifølge en retsmediciner blev ofrene dræbt for mindst en uge siden.

Uroen i Irak er den seneste tid blusset op, efter at oprørsgruppen Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil) erobrede kontrollen over store områder i det nordlige Irak, og Isil har sat centralstyret i Bagdad under voldsomt pres.

Hilla ligger imidlertid syd for Bagdad, og det står uklart, hvorfor mændene er blevet dræbt.

Området nord for Hilla mod Bagdad er en splittet region, der i årene efter den amerikansk-ledede invasion i 2003 fik tilnavnet "Dødens trekant" på grund af grusomheden i den sekteriske vold.

Den tiltagende polarisering i Irak har ført til både nationalt og internationalt pres på den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, som bliver beskyldt for ikke at række ud mod sunnimuslimske grupper og inddrage dem i det Irak, der er opstået efter fjernelsen af diktatoren Saddam Hussein.

Mange sunnimuslimer beskylder tværtimod Maliki for at have marginaliseret og undertrykt dem gennem de otte år, hvor han har været regeringschef. Maliki kritiseres også af shiamuslimske grupper, som ønsker at gøre op med den sekteriske splittelse.

Søndag mødes de irakiske politikere i det nye parlament for at forsøge at danne regering, efter at de store partier har fået voldsom kritik af USA, fordi de ikke gør nok for at skabe forsoning og samarbejde i det splittede, voldshærgede land.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip