Iraks gode medier bliver farlige: De opildner til vold

Det er slut med professionelle medier i Irak, hvor journalister trues på livet til at vælge side i den sekteriske kløft, som er blevet dybere og dybere den seneste tid.

Det advarer Osama al-Habahbeh, som er programkoordinator hos International Media Support (IMS) og netop hjemvendt fra en rejse til Irak og Kurdistan.

- De professionelle, uafhængige medier i Irak har spillet fallit. Der er ikke længere uafhængige medier i landet, for journalisterne tvinges til at vælge side. Adlyder de ikke, risikerer de deres liv, siger al-Habahbeh fra den danske organisation.

Fire journalister er dræbt de seneste seks uger, fordi de har været kritiske eller ikke adlydt ordrer.

De partiske medier er problematisk ikke blot for medier og journalister, men langt værre også for befolkningen, lyder advarslen fra IMS, som har støttet en række medier i landet.

- Når medierne spiller denne rolle, så er det med til at opildne til mere vold og krigstilstande. Det spiller en afgørende rolle i de borgerkrigstilstande, som Irak står i lige nu. Medierne bærer en del af ansvaret for, hvordan tingene har udviklet sig.

150 journalister er flygtet til det autonome Kurdistan, fordi de ikke vil adlyde enten regeringen eller grupper som Islamisk Stat (IS).

- En del af dem har jeg holdt møder de seneste par uger, hvor vi har drøftet, hvad vi kan gøre. Det handler om, at de skal finde sammen, så man kan genoprette den uafhængige presse i Irak, siger Osama al-Habahbeh.

Det markante skifte i den redaktionelle linje hos de irakiske medier gælder både tv og aviser. Man ser tydeligt, at de enkelte medier, som før var tilstræbt objektive, nu har valgt side i konflikten mellem regeringen og IS, eller mellem shia og sunni.

- Hvis en shiit bliver dræbt, så kaldes han for martyr, mens en død sunni, bare bliver kaldt død. Modsat så kalder sunni-medier i Tikrit islamisterne fra IS for revolutionære, mens de andre er terrorister.

- Det plejer ikke at være sådan, siger Osama al-Habahbeh.

/ritzau/

 

Dagens Gossip