Iraks militær generobrer byer fra militante oprørere

279 militante er blevet dræbt i kampe med irakiske soldater det seneste døgn, oplyser en talsmand for militæret.

De irakiske sikkerhedsstyrker har hidtil ikke formået at beskytte irakerne mod angreb fra den militante islamistiske gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil), men søndag har militæret formået at vinde terræn, lyder det fra militæret selv.

Sikkerhedsstyrkerne har søndag indledt en offensiv mod de militante, som har taget kontrollen i en række irakiske byer, og ifølge militærets talsmand har soldater generobret to byer nord for hovedstaden Bagdad.

Samtidig med meldingen om fremgang for de irakiske soldater meddeler Isil på Twitter ifølge avisen New York Times, at gruppen i alt har henrettet 1700 irakiske soldater. Oplysningen ledsages af billeder, der angiveligt viser, hvordan soldaterne er blevet dræbt.

Ingen af informationerne er blevet bekræftet, og irakiske myndigheder tvivler på, at en sådan massehenrettelse har fundet sted.

Gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil), der tidligere var en del af al-Qaeda, er sunnimuslimsk og fundamentalistisk og går efter at etablere et kalifat, altså en religiøs stat, i Irak og Syrien, og medlemmerne skyr ingen midler for at nå målet.

Det irakiske militær er ikke alene om at nedkæmpe den militante gruppe. Frivillige irakere har fulgt premierminister Nuri al-Maliks opfordring om at deltage i kampen mod Isil.

De frivillige samles blandt andet i byen Khales i det centrale Irak. Samlingsstedet er søndag blevet angrebet af militante, der dræbte seks personer - inklusiv tre soldater, oplyser en læge på stedet.

Det sker samtidig med, at en bombeeksplosion har kostet ni personer livet i hovedstaden Bagdad.

I takt med at den irakiske hær tvinger de militante ud af flere byer, møder soldaterne nogle gruopvækkende syn: En gruppe soldater har eksempelvis fundet de brændte lig af 12 politibetjente i byen Ishaqi i Salaheddin-provinsen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip