Iraks præsident: Shia-leder skal danne regering

Iraks præsident, kurdiske Fouad Masoum, har mandag formelt bedt den shiamuslimske leder Haider al-Abadi om at danne en ny regering i landet, oplyser en talsmand til Reuters.

Haider al-Abadi er nuværende første viceformand i parlamentet. Han blev født i hovedstaden Bagdad i 1952, og han har en ph.d. fra University of Manchester.

Al-Abadi opfordrer nu alle irakere om at stå sammen mod de militante islamister i Islamisk Stat.

- Vi bliver nødt til at samarbejde alle sammen og stå sammen mod denne terrorkampagne mod Irak, så vi kan standse alle terrorgrupper, siger al-Abadi i en tale på irakisk tv.

Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, anerkender i en telefonsamtale med Fouad Masoum præsidentens nominering af al-Abadi og kalder det en "milepæl".

Til gengæld falder udpegningen af al-Abadi ikke i god jord hos premierminister Nuri al-Maliki, der ifølge irakisk stats-tv tidligere mandag fik højesterets ord for, at hans kontroversielle blok er den største i parlamentet og dermed skulle bedes om at danne regering.

Flere af Malikis allierede har udtalt, at al-Abadi ikke er en legitim premierminister, og de kritiserer præsident Masoum. Så sent som søndag kom Maliki med en voldsom kritik af Masoum, som han i en tale beskyldte for at have brudt den irakiske forfatning.

Det skulle være sket, fordi Masoum har overskredet en deadline, hvor præsidenten skulle have bedt landets største politiske parti om at udpege en premierminister til at danne regering.

Nuri Al-Maliki, der har siddet på posten siden 2006, har hele tiden insisteret på, at han bør tage en tredje periode som premierminister.

Siden parlamentsvalget i april, hvor der ikke kom nogen klar afgørelse, har sunnimuslimer, kurdere og enkelte shiamuslimer opfordret Maliki til at træde tilbage og lade en anden tage magten.

Premierministeren, der har placeret shiamuslimer på politiske og militære topposter, er blevet beskyldt for at have marginaliseret landets sunnimuslimske befolkning og dermed bidraget til, at ekstremisterne fra Islamisk Stat har fået frit spil.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip