Iraks pressede parlament vil prøve at få regering i hus

admin

|

08/07/2014

Dagens topnyheder

Irakiske politikere vil søndag mødes i det nye parlament for at forsøge at danne regering, efter at de store partier har fået voldsom kritik af USA, fordi de ikke gør nok for at skabe forsoning og samarbejde i det splittede, voldshærgede land.

I sidste uge, da parlamentet blev åbnet, lykkedes det ikke at komme nærmere en regeringsdannelse efter valget til nationalforsamlingen den 30. april.

Forhandlingerne blev hurtigt udskudt til næste måned, men denne beslutning er blevet mødt med voldsom kritik fra både irakere og fra internationalt hold.

- Af hensyn til den offentlige interesse og for at styrke kontinuiteten i opbygningen af demokratiet, har vi besluttet at fremskynde den næste parlamentssamling til søndag den 13. juli, hedder det i en officiel meddelelse fra ledende parlamentarikere.

Premierminister Nuri al-Maliki kæmper for at få en tredje periode ved magten til trods for, at der har lydt mere og mere højlydt kritik af navnligt hans person fra blandt andet USA, nu da oprørsgruppen Isil har sat centralstyret i Bagdad under voldsomt pres.

- Jeg vil aldrig komme til at opgive mit kandidatur til posten som premierminister, siger han i en erklæring, der blev læst højt på irakisk tv i sidste uge.

Den uafklarede politiske situation i Bagdad er kommet mere i fokus, efter at de sunnimuslimske Isil-oprørere i sidste måned erobrede kontrol over store områder i det nordlige Irak.

Den tiltagende polarisering har ført til både nationalt og internationalt pres på Maliki, som bliver beskyldt for ikke at række ud til sunnimuslimske grupper og inddrage dem i det Irak, der er opstået efter fjernelsen af diktatoren Saddam Hussein.

Mange sunnimuslimer beskylder tværtimod Maliki for at have marginaliseret og undertrykt dem gennem de otte år, hvor han har været regeringschef. Maliki kritiseres også af shiamuslimske grupper, som ønske at gøre op med den sekteriske splittelse.

/ritzau/AFP