Iran: 90 procent enighed i atomforhandlinger

Iran og USA er nået til enighed i 90 procent af de tekniske spørgsmål i forhandlingerne om Irans omstridte atomprogram, siger chefen for Irans atomenergibureau, Ali Akbar Salehi, til iransk tv.

- Vi er nået til enighed på en række områder. Der er kun uenighed om et vigtigt tema, som vi forøger at løse i løbet af aftenen, siger Salehi.

En unavngiven, amerikansk regeringskilde siger imidlertid, at der "stadig er et stykke vej".

Senere lød det fra Det Hvide Hus, at chancerne for at få en aftale i hus i bedste fald er 50-50.

- Som præsidenten ser det, har sandsynligheden ikke ændret sig. Nogle af de vanskeligste spørgsmål skal stadig løses, siger Josh Earnest, talsmand for Det Hvide Hus.

Irans udenrigsminister, Javad Zarif, mødes med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, tirsdag aften.

Mandag begyndte denne runde af forhandlingerne i den schweiziske by Lausanne. De fortsætter tirsdag.

Forhandlingerne med Iran har kørt siden februar sidste år. Formålet er at få en aftale i stand om, at Iran skal begrænse sine atomaktiviteter til gengæld for en lempelse i de internationale sanktioner mod landet.

Senest ved udgangen af denne måned skal Iran og de såkaldte P5+1 lande - som er USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland - være enige om de overordnede dele af aftalen, der skal ligge helt klar den 30. juni.

Begge sider håber, at en aftale kan betyde enden på en 12 år lang strid om atomprogrammet, hvor USA, Israel og en række andre lande mistænker Iran for i hemmelighed at være i færd med at udvikle atomvåben.

Iran fastholder, at atomprogrammet udelukkende tjener fredelige formål.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip