Iran: Beskudt norsk skib skylder penge til Iran

Det er kommet til en ny voldsom strid mellem Iran og et nordisk fragtfartøj.

Iran har efterlyst det norske tankskib Alpine Eternity, som skal have påsejlet en af landets olieboreplatforme og have forårsaget milliardskader. Skibe fra den iranske flåde skød direkte mod skibet onsdag

Habib Jadidi, talsmand for et iransk oliefelt, siger, at skibet Alpine Eternity kolliderede med en iransk olieboreplatform natten til 22. marts. Han mener ifølge nyhedsbureauet AFP, at der skete skader for omkring 300 millioner dollar - omkring to milliarder kroner.

- Vi håber, at andre lande vil samarbejde om at få beslaglagt og udleveret dette skib, siger Habib Jadidi til Irans statslige nyhedsbureau Shana.

Da kaptajnen på skibet torsdag ignorerede varselsskud og en ordre om at standse i internationalt farvand åbnede den iranske flåde ild direkte mod skibet.

Ifølge South Marine, som ejer tankskibet, kom skuddene fra iranske flådeskibe.

Det er selskabet Transpetrol, som står for driften af skibet gennem dets norske selskab Transpetrol TM. Selskabet bekræfter, at skibet kolliderede med en iransk olieboreplatform.

- Vi har været i dialog med de iranske myndigheder for at få klarlagt skyldsspørgsmålet. Vi forstår ikke, hvorfor Iran har reageret sådan, siger Transpetrols talsmand Pat Adamson til det norske nyhedsbureau NTB.

Fartøjet flygtede til De Forenede Arabiske Emiraters territoriale farvand, da der blev åbnet ild.

Containerskibet Maersk Tigris blev i sidste måned tilbageholdt i en uge efter at være opbragt i Hormuzstrædet. Iran tilbageholdt skibet på grund af en sag om fragt fra 2005, da Mærsk sejlede 10 containere til Dubai på vegne af et iransk selskab.

Frigivelsen af skibet skete ifølge Mærsk tidligere i denne måned efter "en konstruktiv dialog med de iranske myndigheder, herunder Organisationen for Hav og Havne."

Maersk Tigris blev opbragt i Hormuzstrædet med dets besætning på 24 personer, hvoraf ingen var danskere.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip