Iran forventer russisk missil-leverance i løbet af 2015

Iran forventer en snarlig leverance af russiske forsvarsmissiler, siger chefen for det iranske sikkerhedsråd efter en melding mandag fra præsident Putin om, at Rusland har ophævet en årelang embargo.

Beslutningen i Moskva bifaldes hos præstestyret i Teheran, og missilerne af typen S-300 vil ifølge sikkerhedschefen øge stabiliteten i regionen.

- Jeg vurderer, at de (missilerne, red.) vil blive leveret i år, siger Ali Shakhmani til iranske medier ifølge nyhedsbureauet Tass.

Shakhmani mener, at "det vil styrke de bilaterale forbindelser", at Ruslands præsident i et dekret har ophævet embargoen.

- Jeg mener, at der er et stort potentiale i de strategiske relationer mellem Iran og Rusland, siger Ali Shakhmani.

Beslutningen vækker bekymring i USA, hvor oberst Steve Warren, talsmand for forsvarsministeriet, siger, at USA vil rejse sagen via "diplomatiske kanaler".

- Vor modstand mod dette salg har varet længe og er velkendt, sagde han mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den russiske regering erklærede tilbage i 2010, at den ville stoppe et planlagt salg af missilforsvaret til Iran i overensstemmelse med FN-sanktioner mod landet.

FN's Sikkerhedsråd vedtog i sommeren 2010 flere sanktioner mod Iran, fordi ledelsen i Teheran ikke ville samarbejde med det Internationale Atom Energi Agentur, IAEA, om landets atomprogram.

Tidligere i denne måned indgik rådets fem permanente medlemmer og Tyskland en politisk rammeaftale med Iran om landets omstridte atomprogram.

Målet med atomaftalen er at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben, mens sanktionerne til gengæld fjernes.

I øjeblikket er der imidlertid uenighed mellem USA og Iran om, hvad der reelt er aftalt, og rammeaftalen skal nu udmøntes.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip