Iran indgår atomaftale med stormagter

Iran og seks stormagter er enige om en banebrydende atomaftale. som sikrer, at styret i Teheran ikke udvikler atomvåben.

Det bekræfter vestlige og iranske kilder og diplomater, og aftalen vil blive præsenteret for verdensoffentligheden ved middagstid.

Den historiske aftale er kommet i hus efter 18 dages intensive slutforhandlinger i den østrigske hovedstad, Wien, mellem Iran og de seks stormagter USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

Alternativet til en atomaftale kunne have været krig mod Iran.

- Alt det hårde arbejde har lønnet sig, og vi har indgået en aftale. Gud bevare vort folk, siger en iransk diplomat til nyhedsbureauet Reuters

Ifølge EU vil udenrigsministrene fra Iran og de seks stormagter, der har deltaget i forhandlingerne, mødes klokken 10.30 til et "afsluttende plenarmøde".

Efterfølgende er der planlagt et pressemøde, siger en EU-talskvinde.

En atomaftale mellem stormagterne og Iran vil have vidtrækkende politiske og økonomiske konsekvenser.

Den kan bortvejre Vestens frygt for, at Iran vil udvikle atomvåben, mens styret i Teheran omvendt kan se frem til, at få hævet økonomiske sanktioner, som har paralyseret dele af den iranske økonomi.

Aftalen fra Wien skal inden for kort tid bekræftes af FN's Sikkerhedsråd.

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg.

En række arabiske lande anført af Saudi-Arabien har set med dyb skepsis på, at USA er rede til at forliges med Iran, og den samme skepsis kommer til udtryk fra den israelske regering.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip