Iran og Vesten drøfter forlængelse af atomforhandlinger

Embedsmænd fra Iran og stormagterne kæmper ved forhandlingsbordet i Wien for at blive enige om en aftale, der kan inddæmme Irans atomprogram og løsne de vestlige sanktioner om Iran.

Men det holder hårdt, og der er nu ikke længe til, at fristen for at nå en aftale udløber mandag aften ved midnat.

Flere kilder i Wien siger, at parterne er ved at indse, at de næppe når frem til en aftale, og derfor drøfter de i stedet en forlængelse af fristen.

Striden om atomprogrammet har stået på i 12 år. Iran siger, at programmet udelukkende har fredelige formål, men specielt Israel, USA og de arabiske lande i Golfen er ikke overbevist.

Kilder tæt på forhandlingerne siger, at stridspunktet handler om Irans kapacitet til at berige uran og så det tempo, hvormed sanktionerne skal ophæves.

- Når vi tager den korte tid i betragtning, inden fristens udløb, og så det antal spørgsmål, der skal drøftes og findes løsninger på, så er det umuligt at nå frem til en endelig og bred løsning, citerer det iranske nyhedsbureau Isna et uidentificeret medlem af den iranske delegation for at sige.

Andre end iranerne har den holdning.

- Det synes umuligt at nå en bred aftale. Selv hvis vi skulle finde en politisk aftale, er den tekniske del ikke klar, siger en europæisk embedsmand.

Forhandlingerne foregår med Iran på den ene side og så de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland på den anden.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, siger til tysk tv, at Iran og de seks stormagter stadig er langt fra hinanden.

Nogle vestlige kilder siger, at forhandlingerne måske kan blive afbrudt og så blive genoptaget om nogle uger. Eller de kan forlænges formelt til et stykke ind i næste år.

Men den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, siger dog samtidig, at stormagterne og Iran vil prøve med et sidste forsøg at blive enige, inden mandag bliver til tirsdag.

Lykkes det at finde en aftale, kan det ændre en del i Mellemøsten. Det kan åbne for, at de internationale sanktioner kan lempes for et land med 76 millioner indbyggere, hvilket kan skabe mere gang i handel og økonomi.

Bryder det hele sammen, og kommer Irans atomprogram ikke under kontrol, er situationen usikker. Israel har flere gange ladet forstår, at det ikke vil tillade, at Iran får atomvåben.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip