Iran skuffer Ban Ki-moon: De havde sagt noget andet

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, er skuffet over, at Iran har nægtet at tilslutte sig en Geneve I-aftale om en overgangsregering i Syrien. Det oplyser han via sin talsmand.

Irans afvisning af Geneve-kommunikeet betyder, at fredskonferencen for Syrien nu hænger i en tynd tråd, da både USA og Syriens Nationale Koalition stejler over Iran og kræver iranernes tilsagn til aftalen.

- Generalsekretæren er dybt skuffet over dagens iranske udtalelser, der ikke er i overensstemmelse med de tilsagn, som han modtog omkring Irans støtte af Geneve-kommunikeet, siger Ban Ki-moons talsmand Martin Nesirky.

Generalsekretæren overvejer i øjeblikket, hvad han skal stille op i den aktuelle situation, hvor både USA og den syriske oppositionskoalition, Syriens Nationale Koalition, har protesteret mod, at Iran er inviteret til fredskonferencen.

- Generalsekretæren overvejer i øjeblikket og i stor hast sine muligheder i lyset af den skuffende reaktion fra nogle deltagere, siger Nesirky.

Ban Ki-moon er ifølge talsmanden også skuffet over, at den af Vesten støttede syriske opposition, Syriens Nationale Koalition, har stillet som betingelse for sin deltagelse, at FN trækker invitation til Iran tilbage.

Mandag aften klokken 20 udløb Syriens Nationale Koalitions deadline til FN om, at verdensorganisationen skulle tilbagekalde sin invitation til Iran, hvis oppositionen skulle fastholde sin deltagelse.

Koalitionen sagde kort efter tidsfristens udløb, at den forventer en udmelding fra Ban Ki-moon inden for få timer.

Fredskonferencen ventes indledt onsdag i denne uge i den schweiziske by Montreux, og to dage senere flytter forhandlingerne - efter planen - videre til Geneve.

Geneve I-kommunikeet blev vedtaget i 2012.

USA, Rusland og FN vil tirsdag holde et møde om fredskonferencen for Syrien i den schweiziske by Montreux, skriver nyhedsbureauet Itar-Tass.

Ved mødet er USA's og Ruslands udenrigsministre, John Kerry og Sergej Lavrov, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, repræsenteret.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip