Iran vil have større kapacitet til uranberigelse

Iran har brug for 19 gange så mange atomcentrifuger som vestlige lande, siger den øverste leder i Teheran, ayatollah Ali Khamenei, om de maskiner, der bliver anvendt til berigelse af uran.

- Ifølge vores teknikere er vores behov 190.000 centrifuger, skriver ayatollahen på sin hjemmeside.

Udmeldingen fremstår som en dramatisk indblanding i de igangværende atomforhandlinger i Wien, hvor Iran og de seks stormagter arbejder intenst på at få en atomaftale på plads inden den 20. juli.

Under forhandlingerne sidder Iran over for de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig - samt Tyskland. De omtales ofte 5+1.

Irans kapacitet til at berige uran er et af de helt centrale spørgsmål i de vanskelige forhandlinger.

- Vores eksperter siger, at vi har brug for 190.000 centrifuger. Måske ikke i dag, men om to til fem år er det et absolut behov for vort land, skriver Khamenei.

Målet med forhandlingerne er at finde en løsning, som fjerner frygten for, at Iran får atomvåben.

Til gengæld er de vestlige lande klar til at ophæve økonomiske sanktioner mod Teheran, der insisterer på, at det iranske atomprogram udelukkende har fredelige formål.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip