Irans atomprogram: Inspektører undersøger reaktor

To uger efter at en midlertidig aftale mellem Iran og seks stormagter er indgået får landets mest berygtede atomreaktor besøg af inspektører fra FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA.

Det skriver britiske BBC.

Som følge af aftalen forpligter Iran sig til at bremse visse atomaktiviteter i seks måneder til gengæld for, at økonomiske sanktioner mod landet indstilles. Landet har lovet ikke at gøre brug af Arak-reaktoren i den tid.

Flere vestlige lande frygter den, fordi de mener, at reaktoren på et tidspunkt ville kunne producere plutonium nok til fremstilling af en til to atombomber om året.

I den ny atomaftale hedder det, at Iran skal tillade atomagenturet hyppigere adgang til Arak-reaktoren.

Invitationen til at undersøge reaktoren er det første konkrete skridt i forlængelse af den nyligt indgåede atomaftale mellem Iran og de seks stormagter i gruppen 5+1.

Ifølge aftalen har Iran fortsat en begrænset mulighed for at berige uran mod til gengæld at lade programmet overvåge af det internationale atomagentur IAEA.

Iran har forpligtet sig til at holde berigelsen af uran på maksimum fem procent, hvilket ikke er nok til at udvikle atomvåben.

Aftalen betyder også, at udbygningen af Irans Arak-reaktor standses.

Iran insisterer på, at landets atomprogram har fredelige formål og afviser Vestens påstande om, at landets uranberigelse er tegn på, at det forsøger at udvikle atomvåben.

Søndag lød det fra USA, at selvom der er indgået en aftale med Iran om landets atomprogram, skal den diplomatiske tilgang bakkes op af militær magt.

USA opretholder derfor en styrke på 35.000 samt en flåde af skibe og krigsfly i Golf-regionen.

- Vi har jord-, luft- og flådetilstedeværelse af mere end 35.000 militærpersoner omkring Golf-regionen, sagde USA's forsvarsminister Chuck Hagel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip