Irans leder beskylder USA for fejl og stiller store krav

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, bryder tavsheden efter den politiske rammeaftale, som blev indgået i sidste uge efter en årelang international strid om landets atomprogram.

Og udmeldingen fra Khamenei gør det ikke ligefrem lettere at sikre, at aftalen gnidningsfrit kan omsættes til handling.

Ayatollahen kræver blandt andet, at alle sanktioner mod Iran skal hæves straks, aftalen træder i kraft.

- Alle sanktioner skal løftes, når aftalen underskrives. Hvis ophævelsen af sanktioner afhænger af andre processer, hvorfor skulle vi så have indledt disse forhandlinger, siger Khamenei retorisk.

Den amerikanske regering har tidligere sagt, at "det vil være uklogt at hæve alle sanktioner fra dag ét".

Amerikanske diplomater har sagt, at sanktionerne løftes over en periode på nogle måneder og helt op til et år afhængig af Irans vilje til at overholde det aftalte.

Israel og Saudi-Arabien har udført et omfattende lobbyarbejde for at forhindre en aftale med Iran, hvis indflydelse de to lande for alt i verden vil holde nede.

- Jeg hverken støtter eller modsætter mig aftalen. Alt ligger i detaljen. Det kan være, at den bedrageriske modpart ønsker at begrænse os i detaljerne, siger Khamenei.

Han advarer samtidig mod amerikanernes "djævelske intentioner" i en tv-tale, der tilsyneladende var henvendt til de mere hårdkogte loyalister.

Forhandlingerne er stået mellem Iran på den ene side og en gruppe af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland på den anden.

Ayatollahen langer i talen direkte ud efter USA.

- Amerikanerne udsendte en erklæring få timer efter, at forhandlingerne var afsluttet. Denne erklæring, som de kaldte et faktaark, var fejlbehæftet omkring de fleste sager, siger Khamenei.

Forholdet mellem Iran og USA brød sammen med den iranske revolution i 1979.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip