Irans parlament genvælger konservativ formand

admin

424 uger siden

|

29/05/2016

Dagens topnyheder

I Irans parlament er den moderate konservative politiker Ali Larijani blevet genvalgt som parlamentsformand, selv om reformfløjen vendt terræn ved valget i februar.

Larijani har vundet støtte blandt en del reformpolitikere på grund af sin støtte til sidste års aftale om det iranske atomprogram.

Adskillige parlamentsmedlemmer stemte imod deres egen leder for Håbets Liste, Mohammad Reza Aref, for at stemme på Larijani, der vandt med 173 stemmer mod 103.

Valget i februar blev først og fremmest opfattet som en folkeafstemning om atomaftalen mellem Iran og verdensmagterne under ledelse af USA.

Valget var en sejr for den reformvenlige kurs, som Irans præsident, Hassan Rouhani, står for.

Larijanis støtte til atomaftalen betød, at han under valgkampen ikke blev involveret i en meget ophidset debat, som kostede en del konservative deres plads i parlamentet.

Reformister vandt 133 af de 290 pladser i parlamentet. De har dermed flere pladser end de 125 konservative.

De øvrige pladser er gået til selvstændige og til ledere af religiøse mindretalspartier.

- Larijani kan bedre styre parlamentet end Aref, siger Gholam Hossein Karbaschi, som leder et af reformpartierne.

Antallet af kvinder i det nye parlament er fordoblet fra ni til 18.

Rouhani er præsident, men det er stadig ayatollah Ali Khamenei, som har den absolutte magt. Ayatollahen har opfordret alle parlamentarikerne til at være tro mod Den Islamiske Revolution, som i 1980 ødelagde relationerne mellem Iran og USA.

Khamenei har med forbehold udtrykt støtte til atomaftalen, men han ønsker ikke en generel tilnærmelse mellem Iran og Vesten.

/ritzau/AFP