Irans parlament stemmer for historisk atomaftale

Det iranske parlament har tirsdag vedtaget et lovforslag, der giver grønt lys til den internationale aftale om landets atomprogram.

Det skriver Irans nyhedsbureau Irna ifølge Reuters og AFP.

Aftalen om Irans omstridte atomprogram blev indgået mellem Iran og de fem faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland.

- Forslaget om at implementere JCPOA (atomaftalen, red.) blev vedtaget ved en afstemning tirsdag med 161 stemmer for, skriver Irna ifølge Reuters.

Dermed er vejen banet for, at den historiske aftale kan blive en realitet.

AFP melder, at 59 medlemmer af parlamentet stemte imod, mens 13 politikere ikke afgav deres stemme.

Omkring 250 af parlamentets 290 medlemmer var til stede ved afstemningen.

Ultrakonservative parlamentsmedlemmer i Teheran har gentagne gange advaret mod aftalen, og de har kritiseret præsident Hassan Rouhani, fordi han har presset på for at få aftalen hurtigt gennem parlamentet.

Medlemmer af USA's kongres forsøgte i september uden held at torpedere aftalen, som indebærer, at internationale sanktioner mod Iran bliver hævet.

Sanktionerne skal gradvist udfases i takt med, at iranerne overholder den aftale, som landet i sommer indgik med stormagterne. Iranske embedsmænd siger, at de venter at se sanktionerne hævet sidst på året eller senest i januar 2016.

I Washington er republikanere i begge Kongressens kamre imod aftalen, og en del demokrater støtter den heller ikke.

Hillary Clinton forsvarer aftalen, som er et stort emne i præsidentvalgkampen. Hun insisterer på, at USA aldrig vil tillade, at iranerne udvikler atomvåben.

Clinton siger, at selv om aftalen har fejl og svagheder, så er den fortsat stærk - og kun en begyndelse på "en lang proces."

/ritzau/

 

Dagens Gossip